Internet har talat om för mig att det är internationella veganpizzadagen imorgon, så ni ska få lite tips på hur en kan göra riktigt smarrig pizza på Gotland (och på andra ställen också såklart!) och ett smarrigt recept på pizzadeg.
 
En behöver inte vara hurtig och baka sin egen pizzadeg om en inte vill, det går lika bra att beställa en vegetarisk pizza från favoritpizzerian och be dem att inte lägga på ost, det är faktiskt riktigt gott med ostfri pizza! Det går även att köpa på take-away och riva på egen ost och köra in i ugnen en snabbis när en kommer hem. 

Vill en göra hemgjord pizza däremot så finns det otroligt mycket smarrigt att stoppa på den. Här är några tips!

  • Veganost finns att hitta på tex. Willys, Cikoria, Ica Maxi och Coop östercentrum.
  • Cikoria har fler smarriga grejer, tex. vegansk pesto, tempeh, basilikatofu och mycket annat.
  • Vill du göra en traditionell vesuvio så finns det skinka utan rumpa på tex. Willys och Ica maxi.
  • Vill du toppa pizzan med en sås så har Rydbergs en bearnaise som är vegansk, den finns på nästan alla affärer i visby, det går även att göra vitlökssås på tex. coop x-tra äggfri majonäs, oatly imat mm. eller varför inte en tahinisås?
Bästa pizzadegsreceptet hittar ni i julnumret av VEGO-tidningen, där finns även smarriga tips på pizzor med bland annat falafel, aubergine eller pinjenötter, och även en efterrättspizza med bär och banan! 
 

Fidos bästa pizzabotten, inte bakat till pizzadagen, men smarrigt ändå! Här med succhini, rödlök, paprika, körsbärstomat och ost.
 
 
"Fidos bästa pizzabotten" från VEGO-tidningen
1 pizza/ 2 portioner
 
280/ 4,5 dl mjöl
1,5 dl vatten
1 msk rapsolja
1,5g jäst (pytteliten bit)
5g/0,8 tsk salt
 
Smula ner jästen i en bunke.
Häll i lite av vattnet och rör runt så att jästen löses upp, häll sedan på resten av vattnet.
Tillsätt olja och salt och rör om.
Tillsätt lite mjöl i taget och rör ihop till en klumpfri deg.
Knåda degen i 7-8 min och dela den sedan i två lika stora bitar.
Forma till bollar, lägg på en tallrik och täck med plastfolie.
Låt degen jäsa ett dygn i kylskåp
 
I VEGO-tidningen finns även ett recept på glutenfri pizzabotten för er som är glutenintoleranta!
 
Glad veganpizzadag!
 
  /lina
 
 
Gotland, Vegan, Visby, pizza, vegangotland, veganpizza, vegansk,
Uppdatering 2018-06-27: 
Kvalificerar numera för vår märkning, men den har ej lämnats än. Det finns några veganska tapasrätter, som går att få till en hel måltid. 
 
 
Telefon: 0736-293963
Prisklass: Lyx
Utbud: Blandkost
Kökets öppettider: Måndag - söndag: 16.00-22.00

 
Mitt i Visby, vid utkanten av stora torget ligger denna mysiga tapasrestaurang. EDEN har ingen vegansk rätt på menyn, men när vi ringde i förväg och beställde veganska tapas var det inga problem för dem att fixa fram nåt åt oss. 
 
Bild från atapagotland.se
 

Det må se litet ut utifrån, men denna lokal är otroligt stor på insidan. I ena delen är det bar och lounge, och i andra en härligt rustik restaurang med väldigt spännande inredning i gråa toner, med häftiga väggmålningar och helgjutna bord i betong. 
 
Personalen var väldigt förstående och verkade ha bra koll på vad veganer äter (vi hoppas att det är för att vi var där och lämnade djurens rätts vegofolder där förra veckan!).
 
Bruschetta med vitlöksstekta champinjoner och chili, marinerad mix (oliver och soltorkade tomater), vitlöksbröd, panerad friterad aubergine, pommes och grekisk sallad.


Om man kikar på EDENS meny så hittar man alla rätter vi fick i olika varianter. Vi är otroligt ledsna att vegoburgaren inte är vegansk, då de panerade friterade auberginerna som i vanliga fall ingår i burgaren, var sååååå goda. 
 
Marinerad mix, panerad friterad aubergine, pommes (serverade i skojiga fritöskorgar), grekisk sallad och vitlöksbröd på jättesöta tallrikar!
 
Alla som var med och åt var överens om att de vitlöksstekta champinjonerna på bruschettan och de panerade friterade auberginerna var det godaste på hela bordet, men även oliverna var sanslöst goda. Allt hade bra smak och man fick lagom mycket mat. 

Vi var lite oense kring bordet ifall mängden olja i skålarna var lagom eller ej, men låt mig säga såhär, detta är inget för dig som vill dra ner på fettet. (Vad man än föredrar så var det väldigt god olja!)
 
Himmelsk bruschetta med vitlöksstekta champinjoner toppat med chili
 

Ska man vara sådär extra petig så hade väl vitlöksbrödet kunnat vara lite roligare, men det var helt klart godkänt. Några av oss tyckte också att grekiska salladen var lite ogrekisk eftersom den bara innehöll ruccola som salladsbas, men jag som aldrig vart i grekland tyckte det var mycket roligare än den tråkiga isbergssalladen som man ofta får till grekisk sallad i sverige. 
 
Summering:
God mat med kunnig personal. Mysig och spännande lokal med kul uppläggningar av maten.
Tråkigt att veganskt inte fanns på menyn, och att vissa av rätterna innehöll mer olja än grönsaker.
 
 
Nu hoppas vi att EDEN ska föra in sina veganska alternativ i sin meny, så att de kan få sin förtjänade veganmärkning av oss, så att alla ni turister och bosatta lätt ska kunna hitta till dem!
 
 
 
 
 
 
Gotland, Vegann, Visbyn, edeny, restauranger, tapasu,
Igår var vi ute på stan i Visby och delade ut enkäter och foldrar för att samla information om stadens veganutbud. Vi kommer fortsätta i Visby, för att såsmåningom ta oss ut på landsbygden för att samla information även där. 
 
Endast ett (!) av företagen vi gick till hade något veganskt på menyn, men många hade en eller fler rätter som de kunde fixa om man bad om veganskt. Jättebra tycker vi, MEN, vi jobbar ju mot att veganrätterna ska in på menyn. Många företag höll på att göra om sina menyer just nu, och ett flertal var väldigt positiva och lovade att de skulle fundera på att sätta vegansk mat på menyn. 
 
Till vänster: Vår enkät, där företag kan fylla i om de har något veganskt på menyn och få information om hur de kan få vår eftertraktade veganmärkning. Till höger: Djurens rätts folder om ersättningsprodukter och tips till kockar och andra som jobbar i restaurangbranschen.
 
Vill du hjälpa till och dela ut enkäter eller foldrar? Hör av er till oss! :)
 

Liknande inlägg