För ett tag sen hade vi en veganträff i Visby då vi bakade brownies och kollade på Forks over knives. Dessa brownies är så goda att jag bara var tvungen att dela med mig av receptet till er också. Jag har översatt och ändrat en del i receptet, så att det passar mig.
 
 
 
(Tips, spara ner bilden på datorn så har du alltid receptet i närheten)
 

Här är receptet som jag har utgått ifrån, och tillvägagångssättet är detsamma, så kika gärna på den här svärande veganen för att se hur man bakar dessa smarriga brownies!
 
 
 
  /Lina
 
Vegan, brownies,
Påsken närmar sig och det är dags att frossa i ägg

"Hönor måste ju lägga ägg, och då kan väl vi lika gärna äta dem?"
"Äggen är ju inte ens befruktade, så det är ju inte som att vi tar någons liv."
"Om hönan får komma ut så är det ju naturligt att äta ägg."

Vi håller inte med. 

Det föds hon- och hankycklingar. Honorna är dömda till slaveri i äggindustrin. Hanarna gasas eller mals levande till döds, eftersom de inte har någon funktion i äggproduktionen. Honorna är framavlade för att lägga flera ägg än deras kroppar klarar av. De lever ofta inspärrade på små ytor, där årstider och dygn regleras artificiellt med hjälp av lampor, för att de ska lägga ägg året runt. Även där hönorna är "frigående" kompromissas deras hälsa med produktionskrav. Frigående hönor har lättare att drabbas av parasiter och sjukdomar, eftersom deras spillning inte avlägsnas på samma sätt som hos burhönor (där ramlar spillningen genom gallret som hönorna står på i buren) och därför ges frigående hönor antibiotika och andra förebyggande mediciner i mycket större utsträckning än till burhöns. Efter ett kort liv som värphöna dödas hon, eftersom hon inte är lönsam längre. Med andra ord är det visst någon som sätter livet till för att du ska kunna äta ägghalvor eller måla ägg med dina barn vid påsk. 

I gotlänska butiker går det att köpa ägg från Gotländska äggfabriker. Gotländska produkter tycks ha ett bra rykte och lokala råvaror värderas högt. Men vad är egentligen skillnaden mellan att som höna vara inspärrad på Gotland och att vara det på fastlandet? Gotland har också ekolgiska fabriker, men även här är hönan fången och tvingad att lägga flera ägg än hennes kropp egentligen klarar av.
 
En gång när vi var ute och åkte bil på ön, ville våra kompisar stanna och köpa ägg hos en lokal ekologisk producent. Äggen säljs i en liten bod där kunder kan förse sig med ägg och betala på egen hand. Boden finns alldeles intill själva fabriken, där hönorna finns. Producenten är uppenbarligen stolt över sin verksamhet, eftersom det är möjligt för allmänheten att se hur hönorna har det. Våra vänner berättade att hönorna på just den här platsen har det bra. En av dem hade hört att det skulle vara ett av de bättre ställena på Gotland. 
 
Vi fick titta in genom gallret. De anses ha det så bra här, rymligt och tillgång till utevistelse. I väntan på döden...

  ...men det ser kanske mer ut som ett koncentrationsläger.
 
 Ser du någon frigående höna här?
 

Här är en annan gård. Inte heller här ser vi några fria hönor. 

Om du äger ett antal individer, stänger in dem i en inhängnad och tvingar dem att utföra tjänster åt dig, utarmar deras kroppar och tar ifrån dem alla deras rättigheter tills de inte längre är lönsamma - men låter dem gå runt som de vill i  inhängnaden ovan - hur kan det kallas "frigående"? De får inte alls gå fritt. De får gå där människan har bestämt. Det är ett sjukt maktutövande och de är inte fria på något sätt.
 
Vi ber alla inför påsken, ta en extra funderare innan ni handlar ägg!
 
Här är några tips på vad en kan äta/göra istället för ägg nu i påsk!
  • Veganska ägghalvor (med tångkaviar på, som går att få tag på i alla stora mataffärer)
Veganska ägghalvor från baked-in (bild lånad därifrån).

  • Maräng av alla dess slag, gjord på kikärtsspad (nya internethypen!). Marängbottnar, vanliga maränger, macarons, lemon meringue pie; ja, möjligheterna är oändliga.
Bild från "Kakboken utan ägg och mjölk" på Facebook


Bild från "Kakboken utan ägg och mjölk" på Facebook. Recept på maränger hittar ni här.
 
  • Tofu och svartsalt istället för hackad ägg i recept.
  • Kikärtsomelett
    ... och såklart alla andra rätter på ett påskbord som inte har ägg i sig, utbytt mot veganska motsvarigheter.
 
Just ja! Skippa även fjädrarna i år! Gör fina dekorationer av papper att hänga i påskriset istället. http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/paskfjadrar-kommer-fran-faglar
 
Källor och mer information om äggindustrin:
 
 
Vi önska alla en riktigt fin påsk. Alla.
 
 
 
Gotland, Vegan, easter, frigående, hönor, höns, maräng, påsk, ägg,
(bilden är hämtad från village tandooris hemsida
 
I Visby finns en enda indisk restaurang. Den ligger precis utanför ringmuren, söder om söderport. Vi hade hört olika åsikter om maten, allt ifrån att den är godare än på de lyxiga innerstadsrestaurangerna, till att den knappt är ätbar (källa: mest köttätare). Oavsett hur god maten är, så är detta inte en restaurang som Vegan Gotland rekommenderar till våra läsare.

 I Visby finns det alltså en indisk restaurang, men är du vegan så finns det noll.
 
På deras meny finns fem vegetariska rätter, och våra förhoppningar var att några av dem skulle gå att få veganska, eller faktiskt vara veganska från början. När vi pratade med restaurangpersonalen var vårt mål att ta reda på vad de olika rätterna innehöll.
 
(bilden är hämtad från village tandooris hemsida
 
Efter en lång diskussion vet vi fortfarande inte vad som är i dessa rätter, och vi börjar till och med tvivla på om de själva vet. Iallafall så verkade de ha väldigt dålig koll på vad en vegan faktiskt äter, för ena stunden så sa de att en kunde få vilken rätt som helst vegansk, varpå vi frågade vad en då fick istället för kött? "Nä, men man får kött" svarade de då, och andra stunden så var det bara de vegetariska som gick att få veganska, genom att en tog bort brödet som serverades till. Till slut lämnade vi vår enkät och kom överens om att de skulle fundera lite och sedan fylla i den.
 
Om du vill vara säker på att det du beställer är veganskt, så är nog inte hit du ska gå.

Liknande inlägg