Okej, let's face it, på Gotland finns det inte extremt många butiker som säljer veganska specialvaror (halvfabrikat, godis etc). Vi anser dock inte att en måste använda sig av dessa specialvaror för att kunna njuta av att äta en vegetarisk kost, men ibland är det kul att testa nya saker. 
 
 
I Västerås finns en vegetarisk butik med namnet Veggoköket. Nu har de faktiskt öppnat en webshop under namnet Veggokiosken, så nu kan även vi på Gotland få tag på saker som glutenmjöl, muffinmix, Vego-chokladen, Violifeost mm.  Snacka om bra affärsidé!
 
 
Vi fick hem en låda med blandad kompott, bland annat Veggokökets egen vaniljmuffinsmix, rocky road och veggoburgarmix. Förutom fanns det lite choklad och annat godis. 
 
 
Vi tog med hela kitet till vår senaste veganträff och bjöd på, vilket var väldigt uppskattat! På bilden ovan ser ni vaniljmuffins gjorda på veggokökets muffinmix, samt brownies som ni hittar recept på i det här inlägget.
 

 
Veggoburgarmixen gjorde vi biffar av några veckor senare, och åt med potatis och Rydbergs bea. De var goda, men skulle nog behöva bakas i ugn eller liknande. De känns inte helt tillagade när en endast steker dem, eftersom de är gjorda av glutenmjöl. Det var även tokigt att det inte stod någon innehållsförteckning på paketet.
 
Så ifall du bor i en liten stad, eller på en ö som Gotland, frukta ej - Veggokiosken är din räddning! Tyvärr är frakten rätt dyr (69 kr oavsett hur mycket/lite du beställer) men en smart grej är att gå ihop med andra veggos i din stad så ni kan dela på frakten.
 
Klicka här för att komma till webshopen. Tack Veggokiosken för att ni finns! 
 
   /Lina
Gotland, Vegan, veggokiosken,
Här listar vi alla företag som har fått vår Godkänd av Vegan Gotland-märkning. Sidan kommer att uppdateras allteftersom flera företag får märkningen. Caféer och restauranger som serverar veganska rätter, men saknar dessa rätter på menyn, listas tillsammans med veganmärkta företag under kategorierna "Caféer" och "Restauranger".
 
 
                           Håll utkik efter märkningen på stan! Så här ser den ut:
 
 
 
 

Caféer

 
Restauranger
 
 
 
Så här blir ett företag godkänt av Vegan Gotland

Vi har som mål att sammanställa samtliga caféer och restauranger på Gotland, som har veganska rätter/bakverk på menyn. Det gör vi genom att lämna informationsmaterial om vegansk mat till dem, samt låta dem fylla i en enkät. Om ett företag vill ha vår märkning innan vi hunnit ta kontakt med dem finns möjligheten att kontakta oss via mail.
 
Ett företaget som uppfyller vårt krav om minst en vegansk maträtt på menyn, eller minst tre bakverk, erhåller en märkning, som kan sättas upp förslagsvis på entrédörren, vid kassan eller på annan synlig plats. 

Känner du till något café eller någon restaurang som borde få en Godkänd av Vegan Gotland-märkning? Vill du hjälpa oss att Vegan Gotland-märka restauranger? Har du någonting annat du vill berätta för oss? Kontakta oss i sådana fall via mail: vegangotland@gmail.com.  
 
 
Telefon: 0498-284622
Prisklass: Lyx (119 för en galette)
Utbud: Blandkost
Öppettider: Alla dagar 11- sent
 
 
 
Entrén till crêperiet (även kallat Strykjärnet efter husets form).
 
 När vi lämnade vår enkät för någon månad sen, fick vi väldigt positiv respons från crêperiet. De hade ingen vegansk galette på menyn just då, men blev inspirerade att införa en på den kommande menyn. Redan innan kunde de fixa en vegansk galette på beställning, men de insåg efter vårt samtal att det skulle bli lättare för både dem och för gästerna om det fanns en vegansk rätt på menyn (tjoho!).
 
 På crêperiet serveras matiga galetter (bovetepannkakor) och efterrättscrêpes (vetemjölspannkakor). Galetten går att få vegansk. På menyn finns en matig galette. Någon vegansk efterrättscrêpe finns inte, men det går att be om en galette med söta tillbehör som efterrätt. (Edit: Numera finns en efterrätt med sojaglass!) Det serveras också väldigt god fransk cider, för finsmakaren. 
 
 
Såhär ser den veganska galetten ut på menyn, men det går att justera efter önskemål om en vill. En av oss bad till exempel om att ta bort de soltorkade tomaterna och alla fick bladspenat. Det är oklart om vi bad om det eller faktiskt fick det ändå; minnet är kort. (Edit: Nu finns två veganer på menyn! Menyn är alltså ändrad)
 
 Den gamla galetten
Galette med marinerade vita bönor, picklad rödlök, ruccola och havrefraiche.
 
Galette med tomathummus, semitorkade tomater, ruccola, rödlök och mandel.
 
Efterrätt bestående av en galette med banan, mandel, chokladsås, solrosfrön och hjortronsylt. Denna finns tyvärr inte på menyn.
 
Crêperiet är en liten och mysig restaurang.
 
Under sommarhalvåret kan en sitta ute på deras terass (det finns värmeslingor om det blir kallt om kvällarna).
 
 
 
 
 
 Vi är jätteglada över den respons vi har fått från crêperiet. Det är kul att se hur de lyssnar på sina gästers önskemål. Förutom att det nu faktiskt finns en (Edit: två!) vegansk galette på menyn, så är de dessutom goda! Crêperiet får en ståtlig trea i betyg, med motiveringen att galetten var supergod, och att stället är mysigt och personalen är tillmötesgående. 
 
 
 
 
 
Gotland, Vegan, Visby, cider, crepe, frankrike, strykjärnet,

Liknande inlägg