EXTRA: Gothemsgården utreds för köttfusk

(Källa: helagotland.se)
 
 
Det finns små sprickor i köttnormen. Det såg vi exempel på när vi tittade på Östnytt imorse. Den första nyheten som togs upp handlade om ett storskaligt köttfusk på Gotland; den andra om att diebetesmediciner tas fram utan djurförsök vid Linköpings universitet. Vi ser det här som ett tecken på att frågor som skulle kunna få folk att öppna ögonen för djurrätt syns i media mer och mer. 
 
Den ena nyheten var förstås extra relevant för Vegan Gotland, eftersom vi i första hand uppmärksammar sådana här frågor med gotländsk anknytning. Vad som nu har kommit fram är alltså att utländskt kött har sålts som svenskt/gotländskt och ibland även som Krav-märkt. Det här har skapat starka reaktioner hos gotländska konsumenter. Många känner sig lurade, eftersom de har gjort ett medvetet val att köpa gotländsk kött; kanske i tron att detta kött inte skulle orsaka mycket lidande för djuren. Men varför ser reaktionera ut såhär? 
 
Gotlänningar verkar tro att så länge de köper lokalproducerat kött, är deras köttätande helt rättfärdigat. 
 
I media syns köttskandal efter köttskandal. Vi väntar på att sprickorna i köttnormen ska fortsätta växa och att fokus ska förflyttas från var köttet kommer ifrån, huruvida det är Krav-märkt eller om "fel" djurart har hamnat i förpackningarna - till ett fokus på djuren och vad kött faktiskt är

Läs mer om den gotländska skandalen här, här och här.
 
/Malin och Lina
 
 
Gothem, Gothemsgården, Gotland, Kött, Köttskandal, Visby, krav-märkt, köttfusk, skandal, vegan gotland,

 

 

Seitanfärs

3,5 dl buljong
4 vitlöksklyftor
2 msk olja (jag tog 1 msk raps och 1 msk sesam)
3,5 dl vetegluten
4 msk b-jäst
4 msk kikärtsmjöl
Valfria kryddor (Jag tog 2 tsk paprikapulver, 2 tsk rökt paprika, 1 tsk lökpulver, 0,5 tsk svartpeppar)
1 msk soja

Placera vetegluten, kikärtsmjöl, b- jäst, och kryddor i en stor skål. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop med en sked. Knåda degen för hand i ungefär en minut tills den kommer samman.

Sno in i en oblekt duk (Jag har en saftduk som jag köpt på en tygaffär) och placera i ångkorg och ånga i 30-35 minuter. Låt degen svalna, skär den sedan i ett par bitar. Placera i en matberedare och pulsmixa den tills du har färs. Mixa inte för fint. Använd i tex. "seitanfärssås" och spaghetti, som fyllning i dumplings, till kåldolmar eller kålpudding, med mera.

 /Lina
Campus Gotland, Vegan, färs, köttfärs, seitan, seitanfärs, vegan gotland, vegetariskt,

Snart är det semmeltider, och då slår vi till med vegansemlor såklart. Här i en saffransvariant. Receptet jag har utgått ifrån är från Karolina Tegelaar, med några få ändringar. Originalreceptet hittar ni på hennes facebooksida "Kakboken utan ägg och mjölk"
 

Saffranssemlor

8 st

Vetedeg
50 g margarin
2 dl oatly iKaffe 
25 g jäst
¾ dl socker
½ tsk salt
0,5 tsk kardemumma
5-6 dl vetemjöl
0,5g saffran
+ vegetabilisk grädde att pensla bullarna med (matlagninsvarianter)


Fyllning

250 g mandelmassa (eller mandelfri massa se nedan)
2 msk iKaffe
1-2 paket vispbar vegetabilisk grädde (jag gillar hälften alpro och hälften planti)
+ florsocker att pudra semlorna med

Smält margarin i en kastrull, tillsätt ikaffe. Mortla saffranet med lite socker och tillsätt detta till mjölkblandningen. Smula ner jäst i en bunke, blanda ner socker, salt och kardemumma och rör tills en smet bildas. Tillsätt den fingervarma mjölkblandningen och rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda fast. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen. Jäs i 40-60 minuter på lagom varmt ställe tills degen ungefär fördubblats. Knåda degen smidig med mjöl , inte under lång tid utan endast så att degen blir hanterbar att rulla till bollar och dela i 8 bitar, forma bollar och låt jäsa i 20-30 minuter tills semlorna jäst upp ordentligt. Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 9-12 minuter beroende på storlek. Skär av ett lock på bullen när den kallnat. Blanda riven mandelmassa med varmt ikaffe och spritsa på bullen, täck med vispad grädde, sätt tillbaka locket och pudra med florsocker. Man kan också blanda inkråm från bullen med riven mandelmassa och vispgrädde för fyllning. Pudra med florsocker och servera!

 

 /Lina
 
Vegan, Visby, fettisdagen, saffran, semlor, semmeldagen, veganska, vegetariskt,

Liknande inlägg