Fyra helger i april/maj hölls en vegansk matlagningskurs på ABF i Visby. Kursen gick igenom olika matlagningstekniker, recept från frukost, vardagsmat, bakning och högtids/festmat, samt innehöll föreläsningar om näringslära, livsmedelshygien, bakkemi. Det hölls även en diskussion om etik och köttets påverkan på vårt samhälle. 
 
Det är kul att se att studieförbunden är positiva till veganska kurser, och förhoppningsvis får vi se fler till hösten!
Vegan, kurs, vegolina,
Utbud: Lakto-ovo-vegetariskt
Öppettider: "Från morgon till sena kvällen"
 
 
 

Mellan färjeterminalerna och Almedalen finns Visbys (och Europas) största glassbar. Den har äntligen fått in veganska glassmaker! De har tidigare haft hemgjorda sorbeter som är veganska, men nu har de även tagit in gräddglasser av havre och soja. 

 
 

Vi är tydligen båda kolafantaster och tog varsin kula av GB’s (Tofuline) kolaglass. Lina tog också en kula “Coconut”-sorbet med oreoströssel i en bägare, medan Malin tog “Skruven sorbet” i glutenfri våffla. Vi var mycket nöjda över våra val. “Skruven” smakade som GB’s Twister, som ju inte är vegansk, så det var en glad överraskning. 

        
 
Förutom de smaker vi valde, finns ca 15 andra sorbeter ocn en gräddglass (Oatlys vanilj). Både de glutenfria våfflorna och vetevåfflorna är veganska. Av toppingarna är mango, choklad, jordgubb, lakrits, hallon och tutti frutti veganska och av strösselsorterna, tutti frutti, choklad, Oreo och nötkross. 
 
 

Vi är glada över att det finns nästan 20 glassmaker som är veganska. Dock är bara två av dem "grädd"glassar (vi hoppas de kan ta in några fler!), så i nuläget är det är extra bra för den som är sorbetsugen. Med 6 toppingar och 4 strösselsorter finns det mycket att välja på. 

I samma lokal som Glassmagasinet finns ett Wayne’s coffee. Där finns en chokladboll, en müslibar och sojadryck till kaffet för den som är mer fika- än glassugen. 

Vi är glada att kunna ge Glassmagasinet vår “Godkänd av Vegan Gotland”-märkning en solig dag som denna!

  

 

/Malin och Lina

 
Glass, Vegan, Visby, veganglass, vegansk glass,
Telefon: 0498-21 68 00
Prisklass: Medel på lunch och lyx på middag (ca 90 för lunch och 150 för middag)
Utbud: Blandkost
Öppettider: 11.30 - 23.00 Alla dagar
 
 
 
Joda bar och kök ligger nere vid hamnen, mellan färjeterminalerna och Almedalsbiblioteket.
 
Nu har vi just provsmakat Jodas bakade potatis med hummus. När vi kom till restaurangen idag, frågade vi om rätten alltid serveras vegansk. Vi fick veta att den brukar serveras med smör. Då berättade vi om vår märkning "Godkänd av Vegan Gotland"; att de skulle få den om de ändrade så att rätten alltid serveras vegansk. Personalen nappade direkt på förslaget, och under tiden som vi provsmakade rätten hade de kommit överens om att köra på det. Vi blev väldigt glada över att bli bemötta med sådan lyhördhet och härlig service! 
 
 
Vi blev positivt överraskade när bakpotatisen kom till vårt bord. "Bakpotatis med hummus", som rätten heter på dagmenyn, lät inte så spännande, men när vi fick syn på den så ändrade vi uppfattning. I hummusen fanns persilja och bitar av kikärtor, vilket gjorde att den såg spännande ut och smakade gott. Den serverades med en färgglad sallad toppad med ärtskott. Dessutom fanns flera olika sorters grönsaker att välja bland i en salladsbuffé. Lingondryck/vatten och kaffe ingick också. 
 
 
Joda har både ute- och inneservering. 
 
På kvällsmenyn finns även en Oumph-burgare, som serveras med bröd, grönsaker, friterade bakpotatisklyftor, barbequesås och aioli. Förutom aiolin är rätten vegansk, så det går bra att säga till att den ska serveras vegansk. Personalen skulle gärna sätta upp denna rätt som vegansk på menyn, men de har redan tryckt menyerna för säsongen, så den dyker förmodligen upp tills i höst. Om ni testar denna burgare, skicka gärna en bild till oss!
 
Bakpotatisen var schysst som lättare lunch och vi är superglada att den numera är vegansk på menyn. Den gör att Joda är värd en stark trea i betyg. Vi vill gärna höja Jodas betyg till en fyra, men då skulle vi gärna se att Oumph-burgaren finns som vegansk på menyn. Servicen, kunnigheten och lyhördheten är vi väldigt nöjda med och vi kan starkt rekommendera att komma hit. 
 
 
 
            
 
 
/Lina och Malin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gotland, Vegan, Visby,

Liknande inlägg