Telefon: 0498-29 27 00
Prisklass: Medel
Utbud: Blandkost
Öppettider: Måndag - Torsdag: 10.30 - 19.00
Fredag - Lördag: 10.30 - 17.00
 
 
 
 
 
När vi pratade om var vår lilla grupp skulle gå först och testa mat, var det självklart att det skulle bli till Hedbergs. Det mysiga lilla caféet på Södra kyrkogatan har det mesta vi gillar när det kommer till caféer: det ligger centralt i Visby, de har många veganska alternativ, otroligt mysig lokal och härlig stämning. 
 
På sommaren är det alltid mycket folk på Hedbergs, förmodligen dels på grund av ovanstående faktorer, men också för att de har väldigt mycket arrangemang i sin lilla källare/medeltida valv. Musikframträdanden, konstutställningar och poesiuppläsningar är några exempel på evenemang som ordnas på Hedbergs. Se deras hemsida för mer information.
 
När vi var där hade vi vårt allra första officiella möte, och vi passade då på att smaka några saker från deras meny.
 
 
Det som är veganskt på menyn är:
  • Dagens soppa. Dessa soppor ändras ganska ofta, så man tröttnar inte. Soppan är alltid vegansk.
  • Smörgåsar: Hummusmackan och tapenademackan. Tapenaden innehåller inte fisk.
  • Dryck: Kaffe, te, café au lait (be om sojamjölk), chai latte på sojamjölk, choklad på sojamjölk, läsk, juice och saft. Inte helt säker på lättölen, men en gissning säger att den är vegan.
37% av maten på deras meny är alltså vegansk. Inte illa!
 
Sedan vi var där har vi även sett på deras Facebooksida att de har en hälsotallrik, bestående av råkost, linser, hummus, frukt, frön etc. Den får vi prova nästa gång!
 
Utöver mat och dryck finns det många veganska bakverk. Några exempel är snickerskaka, rawfoodkaka, rawfoodboll, chokladboll och kolakakor. 
 
Chokladboll och rawfoodboll med cashewnötter och mynta.
 
Till soppan serveras alltid hembakat bröd och hemgjord hummus
 
Ägaren av cafét, Sara Tillman, och den före detta ägaren, som numera jobbar på cafét, berättade att det för många år sedan jobbade en kille på cafét som var vegan, och att han inspirerade den före detta ägaren att lägga till veganska alternativ på menyn. Sedan dess har den vuxit till den meny de har idag. De upplever att efterfrågan är stor, speciellt på sommaren. Så alla ni veganer som jobbar på caféer eller restauranger - här är ett exempel på att det går att påverka era arbetsplatser och inspirera till mer veganskt! 
 
Veganmöte pågår. Från vänster: bröd och hummus till soppan, som är uppe till vänster bakom glasen (bulgarisk linssoppa), chailatte, tapenademacka, hummusmacka (bakom) och snickerskaka.
 
Här är lite mer detaljerade beskrivningar av vad vi beställde.
 
Tapenadesmörgås.
Hembakat grahamsbröd med hemgjord tapenade, groddar, kidneybönor och tomat.
 
Hummussmörgås och snickerskaka.
Hembakat grahamsbröd med hemgjord hummus, groddar, saltgurka och tomat. Snickerskaka (jordnötter, mörk choklad, cornflakes mm)
 
Mackorna är saftiga, och rörorna är smakrika. Kanske att de är aningen små i förhållande till priserna, men med tanke på att allt är hemgjort är det ändå prisvärt. Snickerskakan är en klassiker och finns på flera caféer runt om i Sverige. Vi tror den är glutenfri, då den innehåller cornflakes och inget vetemjöl.
 
 Dagens linssoppa
Bulgarisk linssoppa med gröna linser, hembakat grahamsbröd och hemgjord hummus.

Dagens soppa är kryddig men inte allt för salt. Man tar den själv. Därför kan man gå tillbaka och ta en till portion om en skål inte räcker. Den innehåller väldigt ofta linser (gröna eller röda), vilket gör den mättande och näringsrik. Även brödet och hummusen kan man hämta flera gånger, så den här dealen är bra om du är hungrig. Den är mycket populär, så vill du vara säker på att den inte tar slut är det bra att komma i början av lunchen.
 
 Vi drack (från vänster) varm choklad på sojamjölk, chailatte på sojamjölk, och café au lait på sojamjölk.
 
Chokladen är gjord av socker och kakao, så den har inte nån Oboysmak. Chailatten är gjord på riktigt chaite (alltså inte sirap eller pulver) som man får i en tesil, och skummad sojamjölk. Vill man söta den kan man göra det i efterhand. Den är inte kryddstark på samma vis som många café-chailattar kan vara. Café au laiten är gjord på bryggkaffe och skummad sojamjölk.
 
Hedbergs använder sig av en separat mjölkskummare för sojamjölk. De kallar latten för café au lait eftersom den görs för hand och inte i en espressomaskin.
 
Sammanfattning
 
Vi tycker att Hedbergs är mysigt, har trevlig personal och bra veganskt utbud. Maten och dess komponenter är nästan 100% hemgjorda, vilket är ett stort plus. Cafét är just ett café, och dessutom väldigt litet, och har därför inte kolossalt många matalternativ, men de som finns är varierade och passar sig utmärkt till lunch. Fikautbudet är väldigt bra.
 
Personalen har stor koll på vad en vegan äter- respektive inte äter. Det ger ett stort pluspoäng för vegotryggheten. Man kan äta/fika på Hedbergs och känna sig säker på att det som utges för att vara veganskt, faktiskt är det.
 
Cafét har en skön nisch på musik och böcker. De säljer både böcker och skivor och spelar väldigt najs musik. De har även ofta roliga evenemang när de har öppet kvällstid.
 
Valvet/källaren är helt underbar, det inger verkligen en Visbykänsla (se deras hemsida för bilder på valvet)

Vi ger Hedbergs bok- och musikkafé 5 av 5 grönsaker!
Hedbergs är alltså värt ett besök. Därför har vi valt att ge dem vår första Vegan Gotland-märkning! Märkningen sitter nu i fönstret på deras ytterdörr. Håll utkik efter den.
 
Veganmärkningen på plats!
 
Ni är välkomna att höra av er till oss om informationen om Hedbergs bok- och musikkafé behöver uppdateras.
 
 
Gotland, Hedbergs, Kafé, Vegan, Visby, café, lunch, vegangotland,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej