För några veckor sedan åkte vi till Gotlands Djurfristad i Garda (nära Hemse) för att hjälpa till på gården för att prata veganism med Lena Areskog, som driver fristaden.
 
Djurfristaden tar emot och omplacerar avlivningshotade, vanvårdade och övergivna sällskaps- och lantbruksdjur. De flersta djur på gården är får (ca 130 st), men där bor också hästar, hundar och katter och snart hoppas Lena kunna ta emot höns. För Lena är det väldigt viktigt att alla djur blir behandlade som kännande individer, vilket visar sig till exempel genom att alla fåren har namn. Om ni vill läsa mer om gården så kan ni göra det här. Vi tog en massa bilder under dagen och här kommer ett litet axplock av dem:
 
Tyvärr råkade vi få otroligt tråkigt väder; det regnade och var grått, men vi fick väldigt mycket gjort! Dagen började med att vi fikade lite i Lenas mysiga kök, och sedan bar det av till stallet där vi skulle hjälpa till att mocka ur halmbäddar. 
Hästarna gick ute och njöt (förmodligen) av att få sina boxar städade.

Under dagen tog vi några pauser och hälsade på hos fåren. Här ser ni "pensionärshagen". Här går får som är gamla eller som av annan anledning behöver extra tillsyn, nära bostadshuset (i bakgrunden).
 
Här har de ett litet hus de kan gå in i med massor av fluffig halm.
 
"Pensionärerna" trotsar regnet.
 
Vissa var dock lite mer tveksamma till att bli blöta.
 
... men när de upptäckte att det vankades massage och kli på ryggen blev det andra bullar ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I stora hagen går de flesta av fåren. Här ser vi några som är på väg ut ifrån lösdriften/ladan.
 
 
 
Vi blev populära! Många får var väldigt nyfikna och sociala.
 
Vissa av fåren som varit med längre gick lösa på gården under dagen. 
 
"Vilka är niiii?", tycktes de säga.
 
 
När Lena gick in i hagen skiftade deras uppmärksamhet. Det var så fint att se hur de tydde sig till henne.
 
 
Pusskalas!
 
 
Massage verkade vara något som fåren uppskattade väldigt mycket.
 
Jaaa, jätteskönt med massage...
 
 Mmmm!
 
Tillbaka till arbetet. Lena och vännen Linnea med varsin grep i högsta hugg.
 
 
 
På gården finns inte bara får och hästar, utan även hundar och katter.Här ser vi någon som har bestämt att Linnea inte får gå ifrån bordet riktigt än.
 
Förutom att massera får, skotta bajs och fotografera så passade vi också på att äta middag tillsammans och prata djurrätt. Många fina idéer kom till vid matbordet. En lång arbetsdag avslutades sedan med kaka inne hos fåren innan vi åkte tillbaka till Visby. 
 
Nästa gång vi åker dit får de som vill gärna följa med! Ett sådant här fint initiativ är värt att stödja, tycker vi. Det finns mycket jobb att göra på en sådan här gård, så Lena tar gärna emot volontärhjälp. Läs mer om detta på hennes hemsida. Där står det också hur du kan stödja gården även om du inte har möjlighet att åka dit, till exempel genom att bli fårfadder. 
 
Tack Lena för att vi fick komma och hälsa på dig på din mysiga gård - och stort tack för allt du gör för djuren!
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej