”Det största skälet till att jag knappt besöker Medeltidsveckan längre ... det är som om veckan designades av de som hatar djur”.
 
Så uttryckte sig en medlem i Facebook-gruppen Vegan Gotland.
 
Vecka 32 betyder Medeltidsveckan på Gotland. Det är en vecka av fest och glädje, med hundratals evenemang med musik, gyckel, föreläsningar och vandringar mm. För många är veckan den viktigaste på hela året; en vecka av gemenskap och traditioner. Men tittar en lite närmare så upptäcker en en mörkare sida av folkfesten.

Tydligast märks denna sida på medeltidsmarknaden, där det osar kött och nygarvat läder. Stånden är fyllda till bredden av diverse döda djur; allt från pälsar och skinn, till ben, läder och viltkött. Kort sagt så är inte Medeltidsveckan en särskilt vegansk tillställning. 
Päls, "kött i bröd", svansar och läder.
 
Vacker plats, vacker tillställning, men...
 
Det finns dock några ljuspunkter i allt mörker, några få platser som serverar veganska alternativ. Det finns även en handfull vegetariska alternativ som eventuellt går att göra veganska.
 

Veganska fattiga riddare
 
TRE hela veganalternativ!

Bär och grönsaker
 
Förutom maten som finns på ovanstående bilder,  så finns det även klassiskt marknadsgodis som brända mandlar och kanderade äpplen. Det är fint att se att utbudet på medeltidsmarknaden blir bättre och bättre. För några år sedan fanns det inte en enda vegansk rätt. Men det är med sorg i hjärtat en går runt och känner lukten av allt kött, läder och död. 
 
Är det inte märkligt att detta tillåts och uppmuntras på det här viset? Det blir så väldigt tydligt när allt är ihopklumpat på en och samma marknad; när en enda person har en minkpälshatt, en rävkropp runt halsen, ett läderbälte, en svans som hänger från detta bälte, lädersmycken och läderskor samtidigt. 
 
En vegan blir förmodligen äcklad, ledsen och förskräckt av att gå in på Visbys medeltidsmarknad. Men borde inte även vegetarianer och köttätare reagera? 
 
Vi borde veta och även känna, att det är fel att föra in en metallstång i anus för att elchocka någon till döds, för att sedan skära huden av dem. Det finns mycket annat från Medeltiden som vi inte längre tillämpar på grund av att det inte är moraliskt försvarbart längre, så varför är detta fortfarande okej?
 
"Historiskt korrekt" i all ära, men år 2016 borde vi veta bättre än att stödja detta. 
 
 
 
Visby,

Liknande inlägg

1 kommentarer

Buttre munken

20 Aug 2016 09:57

Nästa år kommer vi ha ett helt eget veganstånd där det kommer finnas en stor blandad meny för alla veganer, vegetarianer och givetvis alla som är nyfikna på något nytt. Så vi hoppas och håller tummarna för att detta ska falla ut i goda munnar😉

Kommentera

Publiceras ej