Uppdatering 2018-02-01: Mirell har tyvärr stängt men ägarna planerar att öppna en food truck i sommar som kommer stå i Slite. Håll utkik på caféts facebooksida för mer information!
 
Prisklass: Lagom (89 kr för soppbuffé med soppa, bröd och pålägg)
Utbud: Lakto-ovo-vegetariskt/veganskt, men mest veganskt!
Öppettider: ons-fre: 08.00-16.30, lör-sön: 10.00-16.30
 
 
 
När ni går runt i Slite är det detta lilla hus ni ska kika efter; detta är mysiga Café Mirell!
 
Vegan Gotland (Malin och Lina) har hört så mycket gott om det lilla caféet på norra Gotland och har länge sett fram emot att åka dit och smaka på allt det goda. Caféet öppnade i nuvarande regi i somras (tidigare fanns ett café som hette Humle och Dumle i lokalen), men det var först idag som halva Vegan Gotland-bloggen (Malin) hade möjlighet att åka dit med ett häng-och-provsmakar-gäng och äntligen fick chansen att dela ut en Godkänd av Vegan Gotland-märkning. Det var verkligen inte en dag för tidigt. Café Mirell är nämligen en av de där solklara märkningarna vi delar ut.
 
Caféet är väldigt mysigt inrett och pyntat; inte minst idag när det var julmys, eftersom det var julmarknad i Slite.
 
Caféet drivs sedan sommaren 2016 av Max och Maya; ett par superhärliga och engagerade personer.
 
Max och Maya äter själva veganskt och de har ambitionen att så mycket som möjligt som serveras på caféet ska vara veganskt. De upplever dock än så länge att det är lite lurigt att få ett helt veganskt café att fungera i en så liten ort som Slite. Allt på caféet är lako-ovo-vegetariskt/veganskt och det är verkligen hedersvärt att de ett av två ställen på Gotland, som är helt köttfria. Varje dag som caféet har öppet serveras åtminstone en rätt som är vegansk och det finns alltid flera sorters veganska kakor. Jag minns inte när jag så många veganska kakor på ett café senast!
 
 
På menyn idag var det soppbuffé. Där var allt veganskt. Det var paprikasoppa med valnötsbröd, vitt bröd, hummus och majskex... och pepparkakor såhär till julmyset!  För mig som är glutenintolerant gick det superbra att få vitt rostat bröd vid sidan av. Majskexen var också glutenfria.
 

Paprikasoppan var supergod; kryddningen, krämigheten - allt! Även brödet och pålägget var toppen. Vi tog alla om och jag hörde alla vid mitt bord säga att de var mätta, men de ville ta lite till, för det var sååå gott. Kakan i bild fick jag istället för pepparkakan (eftersom det var gluten i den). Kakan jag fick var fin men den var ännu godare än den var fin (!); gjort på bland annat havregryn, cashewnötter och glutenfri mjölmix. Smaka den om ni får chansen!
 
Jag missade tyvärr att ta en bild på alla kakor. Här till höger skymtar i alla fall kakdisken. Vilket utbud!
 

Självklart går det att få alla varma drycker veganska också (de har både soja- och havremjölk att välja mellan).
 
 
Sist men inte minst så fick jag äran att klistra upp Vegan Gotland-märkningen på caféets dörr. Det känns sååå bra. Alla som har vägarna förbi borde fika på Café Mirell - och har ni inte vägarna förbi - åk till Café Mirell i alla fall. Det är verkligen värt ett besök!