UPPDATERAT APRIL 2017:
Tyvärr finns inte krukmakarens café längre. Vi önskar Gertrud och alla som jobbade på cafét lycka till med vad de tar sig an nu, och ser fram emot att det ska öppna ett raw food-café i krukmakarens lokaler. Håll utkik här på bloggen för ett reportage om det senare under våren/sommaren!
 

 
Det här är så bra!
 
Krukmakarens café på Mellangatan, som ligger i anslutning till Frälsningsarméns lokaler, öppnade inför sommarsäsongen-2015. Det ligger bara ett stenkast från Almedalen, bland alla små gränder i innerstan. Det ligger inte bland alla andra innerstadscaféer, så det kan vara bra att ta en titt på kartan innan du beger dig till detta mysiga plejs.
 
Gertrud, som driver cafét är glutenintorelant och såg behovet av ett café där en som intolerant/allergisk kan känna sig trygg med vad som serveras. Cafét kom att rikta sig mot mer än bara glutenfritt. Det finns många alternativ som är laktos- eller mjölkfria, varför det nu också har blivit naturligt att fokusera på vegansk mat.
 
 
 
Vi har varit inne på cafét vid några tillfällen sedan i somras och pratat med personalen. De har tacksamt tagit emot tips om veganska ostar och andra produkter. De välkomnar verkligen veganer och är mycket intresserade att utveckla sitt veganska utbud. 
 
 
 
 
De veganska rätterna på menyn är grönkålspaj med sallad, bakad potatis med skagenröra, örtciabatta/linfröfralla med hummus (vegansk ost går att få om en frågar). Varje dag serveras Dagens soppa. Fyra av sopporna är veganska. Om dagens soppa inte är vegansk, tar de ta fram en vegansk soppa i frysen vid önskemål. 
 
Idag åt vi en bit grönkålspaj. Den är supersmarrig och innehåller bland annat grönkål, tofu, soltorkade tomater, veganost och svamp. Bottnen är glutenfri, vilket vi inte hade kunnat gissa. Till den serverades en sallad bestående av bland annat isbergssallad, majs, rädisa, gurka och frön. Pajbiten var något liten, men den var helt klart prisvärd. Prisvärd var den för att den var så sjukt god, det låg mycket arbete bakom och dessutom bestod den av (dyra) specialingredienser som t.ex. tofu.
 
 


Bakad potatis med skagenröra. Malin testade denna någon vecka innan vi (Malin och Lina) var här. Den var så god så hon råkade äta av den innan hon kom ihåg att ta fram kameran.
 
Pajdegen är bakad på Carlshamns mjölkfria margarin, till skillnad från tidigare då Milda användes - helt enkelt för att gäster påpekat att Milda innehåller animaliskt D-vitamin. Lyhördheten och viljan att anpassa rätterna till veganer är stor som sagt. Det finns till och med en fullständig ingrediensförteckning som en kan få kika på. 
 
Det är en ljus lokal med vackra medeltida valv. Den känns välkomnande och hemtrevlig. Enkla bord och stolar blandas med sköna soffor med kuddar i. På borden finns tända ljus. 
 
 
 
 
Förutom flertalet huvudrätter så finns även en hel del veganska bakverk, och såklart sojamjölk till kaffet (de har till och med en separat mjölkskummare till sojamjölk). Idag provade vi banoffeekakan och rawfoodbollen. Båda var himmelskt goda och av banoffeekakan fick vi en rejäl bit. Förutom dessa finns en snickerskaka med blåbär på menyn (den har vi testat förut), men inte en sådan där snickerskaka som vi är vana vid, ni vet - utan ett mycket lyxigare bakverk.
 
 
 
Vi bedömer att priserna är betydligt lägre än på andra caféer i innestan, men vi kategoriserar ändå priserna som "medel". Det gör vi för att portionerna är relativt små. Men, även om en skulle beställa två portioner av t.ex. grönkålspajen, skulle det inte bli mycket dyrare än en portion mat på andra caféer. För runt en hundring får du en grönkålspaj plus kaffe och kaka. 
 
Vi ger Krukmakarens café 5 Vegan Gotland-grönsaker av 5 möjliga. 
 
        
Betyget baserar på vegantryggheten, det stora utbudet, smaken, prisklassen och bemötandet från personlen. Full pott på allt, typ. Vi kan inte annat än att varmt, varmt rekommendera alla att gå hit. 
 
 /Malin och Lina
 
 
 
 
 
 
Vegan,