Prisklass:
Maträtt ca 140kr, frozen yoghurt (vegansk) 25 kr/hektot, juice/smoothie ca 50 kr.
Utbud: Allt är vegetariskt; många rätter är veganska. 
Öppettider: kl 11-19 i juni-2018; längre öppettider under resten av sommaren
(se Facebooksidan för aktuella tider). 
 
 
 
I fredags, den 15/6-18, slog Et Yok upp sina dörrar. Et yok betyder "inget kött" på turkiska och är en vegetarisk restaurang med många veganska rätter. Vi hörde talas om att den här restaurangen skulle öppna, för några veckor sedan och det var en jättefin överraskning. Sedan dess har vi sett fram emot att få komma dit och äta. 
 
 
Det här är Celine. Det är hon som ligger bakom det här stället; det är hennes idé som har förverkligats, gällande allt från meny till inredning. 
 
 
Celine kommer hålla Et yok öppet minst över hela sommaren; troligen en bra bit in på hösten, eller så länge det känns rätt. 
 
 
Här inne finns sköna, gröna soffor - och det finns även platser att sitta på utanför restaurangen, på Adelsgatan. 
 
 
Som ni ser på menyn, är det väldigt tydligt märkt vad som är veganskt (eller går att få veganskt). Menyn kommer att se ut ungefär såhär under hela säsongen. Det finns mycket smarrigt, som är veganskt, som ni ser. Förutom det som finns på den här tavlan, erbjuder Et yok också juice, smoothie och vegansk frozen yoghurt (återkommer till det nedan). 
 
 
De här veganska sommarrullarna serveras med en sriracha-mayo och en egengjord sås på bland annat jordnötssmör, lime och vitlök. Rullarna innehåller tofu, nudlar (var det glasnudlar eller risnudlar?), mynta, mungbönsgroddar, morötter, sesamfrön och kanske något mer. Alla ingredienser var fräscha och rätten var välkomponerad. På en skala var sommarrullarna supergoda! Ett annat plus med rätten var att sommarrullarna var stora (ca 10 cm?) och rätten var mycket mer mättande än vad vi hade förväntat oss.
 
 
Den här salladen rekommenderar vi starkt! Den var sååå god och vi blir glada av att bara titta på bilden nu och minnas smaken. Rätten heter Sommarsallad och den går att få med vegansk fetaost. Övriga ingredienser är t.ex. spenat, ruccola, tomat, solrosfrön och JORDGUBBAR. Kombinationen jordgubbar och fetaost var en ny smakupplevelse som ni absolut måste testa om ni inte redan har gjort det (för i så fall måste ni testa igen). 
 
 
Vi var så glada och nöjda medan vi åt och vi blev ännu mer glada när vi provade deras frozen yoghurt efter maten (de har "bara" vegansk frozen yoghurt). Vi kunde inte sluta skratta, för det var så gott. Den hade en len, söt och syrlig smak - denna frozen yoghurt smakade precis som vi minns ko-yoghurt, men utan ko-smaken. Testa! 
 
 
En kan toppa sin frozen yoghurt med en massa god frukt (t.ex mango, jordgubbar och nektarin) och chokladsås mm (se till att ni väljer de veganska toppingarna). 
 
Efter en jättegod måltid lämnade vi "Godkänd av Vegan Gotland"-märkningen till Celine, som hon satte upp på kassan. 
 
 
Vi är jätteglada över tillskottet Et yok i vegan-Visby. Vi tror att deras meny och inte minst deras frozen yoghurt kommer bli en en riktig sommar-hit. Vi ser fram emot att komma dit igen :)
 
 
/Malin och Henriette
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vegan, Visby, adelsgatan, dessert, frozen yoghurt, godkänd av vegan gotland,