>>>>> UPPDATERING: Denna restaurang serverar inte längre något veganskt! OBS! <<<<< 
 
 
Telefon: 0498-65 91 03
Prisklass: Lyx (burgaren kostar 167kr)
Utbud: Blandkost
Öppettider: Onsdag – söndag 17-02
 Vanliga menyn gäller fram till 22:00
 
 
 
>>>>> UPPDATERING: Denna restaurang serverar inte längre något veganskt! OBS! <<<<<
 
 
Vi har haft glädjen att dela ut Vegan Gotlands tredje märkning. Restaurangen/baren, som har en vegansk burgare på menyn, har otippat nog ett starkt fokus på kött. Vi har valt att ge dem vår märkning eftersom deras burgare är väldigt god och vällagad samt eftersom personalen har bra koll på vad som är veganskt. Dessutom är de noggranna med att det veganska som serveras inte har kommit i kontakt med animalier. 
 
 
Vi tyckte det var kul att burgaren är tillagad från grunden på mungbönor, kikärter och svarta bönor. Den är friterad i en fritös där enbart vegetablier friteras, eftersom stekbordet används till kött. Friteringen ger burgaren en bra krispighet och smak. 
 
Burgaren serveras i ett fullkornsbröd (lite småbrutalt spetsad av en grillkniv för att hålla ihop). Däri finns syrad rödlök (njom!), sallad och tomat. Barbequesåsen som serveras som standard innehåller honung, så tänk på att säga till om ni inte vill ha den. Till burgaren severas tjocka pommes och saltgurka samt en hemgjord ketchup. 
 
 
Ägaren sedan ett par år tillbaka, Jens Stoor, berättade att den veganska rätten tillkom på menyn på grund av att många av banden som spelade på denna hårdrocksbar, efterfrågade vegansk mat. Det blev för krångligt att uppfinna en ny rätt på beställning om och om igen, så för att underlätta för både kockar, serveringspersonal och gäster, insåg han att det var nödvändigt att alltid ha en vegansk rätt. 
 
 
Vill ni gå till ett ställe där ni kan lyssna på livemusik eller bara uppleva denna något alternativa bar, som skiljer sig från andra ställen i Visby, och samtidigt käka en grymt god burgare, så finns möjligheten här. 
 
>>>>> UPPDATERING: Denna restaurang serverar inte längre något veganskt! OBS! <<<<<
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gotland, Vegan, restauranger,
Telefon: 0736-26 17 81
Prisklass: Medel 
Utbud: Blandkost
Öppettider: Måndag-torsdag 10-19 
Fredag 10-17
Lördag-söndag 12-16 (Även sommartid)
Övrigt: Studentrabatt vid uppvisat student-ID
 
 
 
 
Såhär svarar Café Foajé på Vegan Gotlands enkät:
 
 
 
De har ingenting som är veganskt på menyn, men en avokadomacka eller sallad går att få på beställning. Dessutom finns oftast ett par olika kakor. För att få vår märkning för endast fika krävs att det alltid finns minst tre olika sorters kakor/bakverk, samt vegetabilisk mjölk till varma drycker.
 
Café foajé får inte vår märkning i dagsläget, men om dessa rätter sätts på menyn, eller om fikautbudet utökas något så förtjänar de den. De har en positiv inställning till att servera veganskt och därför hoppas vi på att kunna ge dem en märkning framöver! 
 
Gotland, Kafé, Vegan, Visby, café, food, kaka, lunch, mat, vegangotland,
Omelett utan ägg? Va? Jovisst! Hemligheterna är kikärtsmjöl, linfrön och svartsalt (kala namak). Vad sjutton är det? Kikärtsmjöl är helt enkelt torkade och malda kikärtor. Svartsalt är ett indiskt bergssalt som smakar lite svavel, vilket är precis vad ägg smakar. Linfrön tillsammans med vatten bildar en gelé som binder vilken smet som helst (och är bra för magen!). Tillsammans ger dessa ingredienser en äggig smak och konsistens som funkar superbra att göra omelett på.
 
En annan ingrediens som du kanske inte känner igen är b-jäst, som är en torkad död jäst, dvs den saknar jäskraft. B-jäst heter just b-jäst eftersom den är så rik på b-vitamin. På engelska kallas detta nooch och många skulle nog hålla med om att detta är en vegans bästa vän. Jästflingorna smakar ostigt, och jag tycker de är fullkomligt beroendeframkallande. Förutom omelett kan man använda b-jäst till att göra hemgjord vegansk ost, macaroni and cheese, olika såser mm. 
 
På Gotland kan man hitta b-jäst (ca 70 kr) och kikärtsmjöl (ca 50 kr) på hälsokostaffärer, t.ex. Cikoria. Svartsalt (ca 20kr) har jag köpt på indiskkryddor (som för övrigt är himmelriket i en hemsida). Alla dessa grejer räcker väldigt länge. Okej, inte b-jästen, för jag älskar b-jäst. 
 
Här är ett stressat försök att visa hur jag gjorde, med sambon som gör debut bakom kameran. 
 
 
 
...och här kommer receptet (originalrecept från fatfreevegan):
 

Omelettmix

Ger ca 5-7 små omeletter
 
3,5 dl kikärtsmjöl
3 msk linfrön (jag använde malda)
3 msk b-jäst
1,5 tsk bakpulver
1/4-1/2 tsk svartsalt/kala namak (beroende på hur "äggigt" du vill ha det)
valfria kryddor tex. salt, svartpeppar, spiskummin och gurkmeja.
 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser (inget vatten än!) i en bunke och vispa så att mixen inte klumpar sig. Ställ den i kylskåpet, så att du enkelt kunna göra omeletter när du vill.
 
Så här gör du omeletter av mixen:
Ger ca 3 små omeletter
 
2dl vatten
2dl omelettmix
 
Blanda mixen med vatten och låt stå i några minuter för att svälla. Ju längre du låter denna mix stå, desto lättare blir det att vända på omeletten i pannan. Jag lät min stå i ca 10 min. Stek eventuell fyllning i en panna och häll smeten över fyllningen. Stek på låg värme tills ovansidan inte längre är rinnig, vänd då på omeletten och stek i några minuter till. Servera med t.ex. en sallad. 
 
 /Lina
 
 
Gotland, Vegan, Visby, food, mat, omelett, veganism, vegansk,

Liknande inlägg