OBS: RESTAURANGEN HAR STÄNGT NER :(
 
Utbud: Blandkost
Öppettider: 
Sommaröppet
Black/Glada Glassen (restaurant/café): 11.00-23.00.
Black One Love (bar): 18.00-01.00.
 

 
 
 
En ny heting har kommit till stan. Det är hipstrig streetfood som står på menyn och we löööv it. Personalen är väldigt öppen för tips om veganförbättring. På menyn finns i dagsläget två veganska rätter men de verkar lite skamsna över att de inte har ännu mer att erbjuda. Till nästa sommar kommer de ha planerat ännu mer veganskt. De verkar insatta (många i personalen är veganer) och intresserade, inte bara när det kommer till vegansk mat; när vi var där höll de på att kolla vilka av deras alkoholdrycker som är veganska. 

De har en helt egen vegantisdag där de hyllar vego/veganmat med extrapriser och veganmusik. Det här haket vid söderport verkligen ett ställe att spana in. 
 
 
 
Varje del av de två veganska rätterna var välplanerad och en smakupplevelse. 
 
Rödbetsbiffar, sweet-and-salt strips, haricots verts, sallad och majscreme.
 
Ekologisk falafel, sallad, farmer strips, hummus och citron. 

Trots att de bara har öppet på sommaren får de vår märkning. Keep up the good work, Black One Love!

/Lina och Malin
Visby, burgare, falafel, hipster, street food, södertorg,
Uppdaterat 2018-02-01: Bistrotorget har just nu endast öppet för bokade sällskap och catering! 

Bistro Torgets facebooksida
Telefon:
070-8177400 
Utbud: Blandkost
Öppettider: 
Se facebooksidan för exakta öppettider.
 
 
 
 
 
I en gammal korvmoj på Södertorg finns sedan i februari i år en bistro som serverar "pilas" (boll på latin). Förutom olika köttbollar finns även en vegansk bollsort. 
 
 
Den veganska pilasen innehåller bland annat kikärtor, avokado, paprika och mandel. Till den serveras en arabiata (som tyvärr var slut idag), basilikasås baserad på havregurt och sallad (supergod, inlagd gurka och morot). Rätten piffades till med lite syrlig broccoli (även stammen i små söta skivor!), grönkålschips och sesamfrön. Eftersom arabiatan var slut, fick vi en liten korg med potatis- och sötpotatispommes. Det är väldigt synd att det inte alltid ingår, för det var nog det allra godaste, av allt det smakrika vi åt. Utan dem tror vi inte heller att rätten skulle vara mättande nog. Med tanke på prislappen (174kr) så hoppas vi att det kan komma att ändras i framtiden. 
 
 
Det var väldigt trevligt att den falafelliknande bollen var mycet mer än en vanlig falafel. Den var saftig bland annat tack vare fiberhusk och avokado. Mandlarna gjorde bollarna krispiga. Glutenfri är rätten till råga på allt! 
 
 
Innan regnet kom satt vi ute i en mysig soffa. Det går att sitta ute, både på fram- och baksidan av bistron. Även inomhus finns platser att sitta, vilket var tur för oss när himlen öppnade sig. Här sitter vi nu, med en kaffekopp med iKaffe och lyssnar på soft indie från högtalarna. 
 
 
Personalen är übertrevlig. De känns väldigt naturliga och genuina, som om de alltid jobbat här och som om vi är stammisar, trots att vi aldrig har varit här. Vi trodde knappt våra öron när de berättade att det finns en vegansk rätt på menyn. Personalen har superkoll på vad det innebär och det känns som om det lagts ner lika mycket tid i planering av den veganska rätten som av de andra. 
 
Summering
Det var suuuuupergott. Vi kände oss alldeles trygga i veganorganet (ni vet det där organet som kan oroa sig ibland att en har fått fel information om en rätts veganskhet). När en i personalen frågade om vi ville ha kaffe och lade till "vi har iKaffe också!" så kändes det om möjligt ännu bättre. Tyvärr är priset väldigt högt med tanke på storleken på portionen och att den underbara pommesen inte i vanliga fall ingår. Vi är väldigt glada över att en nytänkande restaurang som denna har tagit en gammal korvmojs plats i Visby. Klart de ska ha en märkning!

Här kan de sätta upp sin välförtjänta märkning.
 
/Malin och Lina
 
  
Gotland, Visby, bistro, bollar, falafel, ikaffe, korvmoj, södertorg,
 
”Det största skälet till att jag knappt besöker Medeltidsveckan längre ... det är som om veckan designades av de som hatar djur”.
 
Så uttryckte sig en medlem i Facebook-gruppen Vegan Gotland.
 
Vecka 32 betyder Medeltidsveckan på Gotland. Det är en vecka av fest och glädje, med hundratals evenemang med musik, gyckel, föreläsningar och vandringar mm. För många är veckan den viktigaste på hela året; en vecka av gemenskap och traditioner. Men tittar en lite närmare så upptäcker en en mörkare sida av folkfesten.

Tydligast märks denna sida på medeltidsmarknaden, där det osar kött och nygarvat läder. Stånden är fyllda till bredden av diverse döda djur; allt från pälsar och skinn, till ben, läder och viltkött. Kort sagt så är inte Medeltidsveckan en särskilt vegansk tillställning. 
Päls, "kött i bröd", svansar och läder.
 
Vacker plats, vacker tillställning, men...
 
Det finns dock några ljuspunkter i allt mörker, några få platser som serverar veganska alternativ. Det finns även en handfull vegetariska alternativ som eventuellt går att göra veganska.
 

Veganska fattiga riddare
 
TRE hela veganalternativ!

Bär och grönsaker
 
Förutom maten som finns på ovanstående bilder,  så finns det även klassiskt marknadsgodis som brända mandlar och kanderade äpplen. Det är fint att se att utbudet på medeltidsmarknaden blir bättre och bättre. För några år sedan fanns det inte en enda vegansk rätt. Men det är med sorg i hjärtat en går runt och känner lukten av allt kött, läder och död. 
 
Är det inte märkligt att detta tillåts och uppmuntras på det här viset? Det blir så väldigt tydligt när allt är ihopklumpat på en och samma marknad; när en enda person har en minkpälshatt, en rävkropp runt halsen, ett läderbälte, en svans som hänger från detta bälte, lädersmycken och läderskor samtidigt. 
 
En vegan blir förmodligen äcklad, ledsen och förskräckt av att gå in på Visbys medeltidsmarknad. Men borde inte även vegetarianer och köttätare reagera? 
 
Vi borde veta och även känna, att det är fel att föra in en metallstång i anus för att elchocka någon till döds, för att sedan skära huden av dem. Det finns mycket annat från Medeltiden som vi inte längre tillämpar på grund av att det inte är moraliskt försvarbart längre, så varför är detta fortfarande okej?
 
"Historiskt korrekt" i all ära, men år 2016 borde vi veta bättre än att stödja detta. 
 
 
 
Visby,

Liknande inlägg