UPPDATERAT APRIL 2017:
Tyvärr finns inte krukmakarens café längre. Vi önskar Gertrud och alla som jobbade på cafét lycka till med vad de tar sig an nu, och ser fram emot att det ska öppna ett raw food-café i krukmakarens lokaler. Håll utkik här på bloggen för ett reportage om det senare under våren/sommaren!
 

 
Det här är så bra!
 
Krukmakarens café på Mellangatan, som ligger i anslutning till Frälsningsarméns lokaler, öppnade inför sommarsäsongen-2015. Det ligger bara ett stenkast från Almedalen, bland alla små gränder i innerstan. Det ligger inte bland alla andra innerstadscaféer, så det kan vara bra att ta en titt på kartan innan du beger dig till detta mysiga plejs.
 
Gertrud, som driver cafét är glutenintorelant och såg behovet av ett café där en som intolerant/allergisk kan känna sig trygg med vad som serveras. Cafét kom att rikta sig mot mer än bara glutenfritt. Det finns många alternativ som är laktos- eller mjölkfria, varför det nu också har blivit naturligt att fokusera på vegansk mat.
 
 
 
Vi har varit inne på cafét vid några tillfällen sedan i somras och pratat med personalen. De har tacksamt tagit emot tips om veganska ostar och andra produkter. De välkomnar verkligen veganer och är mycket intresserade att utveckla sitt veganska utbud. 
 
 
 
 
De veganska rätterna på menyn är grönkålspaj med sallad, bakad potatis med skagenröra, örtciabatta/linfröfralla med hummus (vegansk ost går att få om en frågar). Varje dag serveras Dagens soppa. Fyra av sopporna är veganska. Om dagens soppa inte är vegansk, tar de ta fram en vegansk soppa i frysen vid önskemål. 
 
Idag åt vi en bit grönkålspaj. Den är supersmarrig och innehåller bland annat grönkål, tofu, soltorkade tomater, veganost och svamp. Bottnen är glutenfri, vilket vi inte hade kunnat gissa. Till den serverades en sallad bestående av bland annat isbergssallad, majs, rädisa, gurka och frön. Pajbiten var något liten, men den var helt klart prisvärd. Prisvärd var den för att den var så sjukt god, det låg mycket arbete bakom och dessutom bestod den av (dyra) specialingredienser som t.ex. tofu.
 
 


Bakad potatis med skagenröra. Malin testade denna någon vecka innan vi (Malin och Lina) var här. Den var så god så hon råkade äta av den innan hon kom ihåg att ta fram kameran.
 
Pajdegen är bakad på Carlshamns mjölkfria margarin, till skillnad från tidigare då Milda användes - helt enkelt för att gäster påpekat att Milda innehåller animaliskt D-vitamin. Lyhördheten och viljan att anpassa rätterna till veganer är stor som sagt. Det finns till och med en fullständig ingrediensförteckning som en kan få kika på. 
 
Det är en ljus lokal med vackra medeltida valv. Den känns välkomnande och hemtrevlig. Enkla bord och stolar blandas med sköna soffor med kuddar i. På borden finns tända ljus. 
 
 
 
 
Förutom flertalet huvudrätter så finns även en hel del veganska bakverk, och såklart sojamjölk till kaffet (de har till och med en separat mjölkskummare till sojamjölk). Idag provade vi banoffeekakan och rawfoodbollen. Båda var himmelskt goda och av banoffeekakan fick vi en rejäl bit. Förutom dessa finns en snickerskaka med blåbär på menyn (den har vi testat förut), men inte en sådan där snickerskaka som vi är vana vid, ni vet - utan ett mycket lyxigare bakverk.
 
 
 
Vi bedömer att priserna är betydligt lägre än på andra caféer i innestan, men vi kategoriserar ändå priserna som "medel". Det gör vi för att portionerna är relativt små. Men, även om en skulle beställa två portioner av t.ex. grönkålspajen, skulle det inte bli mycket dyrare än en portion mat på andra caféer. För runt en hundring får du en grönkålspaj plus kaffe och kaka. 
 
Vi ger Krukmakarens café 5 Vegan Gotland-grönsaker av 5 möjliga. 
 
        
Betyget baserar på vegantryggheten, det stora utbudet, smaken, prisklassen och bemötandet från personlen. Full pott på allt, typ. Vi kan inte annat än att varmt, varmt rekommendera alla att gå hit. 
 
 /Malin och Lina
 
 
 
 
 
 
Vegan,
Follow my blog with Bloglovin
Mailadress: info@kafeit.se
Prisklass: Medel
Utbud: Blandkost
Öppettider: 
Måndag-Torsdag 9-17
Fredag 9-20
Lördag 11-17
Söndag 12-16

 
 
I Café Amalias gamla lokaler på Hästgatan mitt i stan har nu det nya cafét ka:feit öppnat. Redan från starten hade de en vegansk rätt på menyn. Jättebra tycker vi! 
 
 
Nu sitter vi här på cafét och skriver. Vi har beställt bönsalladen från menyn, och har just tagit våra första tuggor. Vid första anblicken såg rätten rätt så fantasilös ut. På tallriken finns ett stort lass blandade bönor på en bädd av salladsblad, tomat och rödlök. Dekorationen i form av morot piffade till tallriken och vinägrett livar upp smaken. 
 
 
Så småningom märker vi att det finns kapris bland bönorna och salladen känns nu som mer än ett tillbehör. Vi saknar dock något mer matigt såsom stekt potatis, bröd, quinoa eller ris. Hade det dessutom funnits röror såsom salsa, hummus, cashewkräm eller liknande så hade den dessutom sett mer inbjudande ut. Trots att vi saknar dessa saker så tycker vi den är helt okej. 
 
Förutom salladen så går det att få en sandwich med veganskt pålägg efter önskemål. För det mesta brukar de ha veganska bakverk och flapjacks. De hade precis fått nys om att en kan göra maränger av kikärtsspad, så det hoppas vi få se snart. 
 
 
Priset, 98kr, är väl vad en kan räkna med för en lunch i Visby, men det tycker vi inte riktigt att den är värd i dagsläget. Personalen är dock väldigt trevlig och engagerad och tar gärna emot tips hur maten kan förbättras. Dessutom fick vi mer vinägrett när vi nämnde att något saknades, så plus för det. 
 
Cafét har en trevlig, modern stämning med en blandning av barbord, rustika träbord och mysiga soffor. Det finns fina växter och ljus på borden som ger en mysig känsla. 

 
 
 
 
ka:feit får två av fem Vegan Gotland-grönsaker av oss.
Vi tycker att ka:feit är väl värt ett besök tack vare inredningen, den trevliga personalen, och att vi kan känna oss helt trygga med att rätten på menyn är vegansk. På grund av förbättringspotentialen i rätten ger vi ka:feit i nuläget 2 av 5 Vegan Gotland-grönsaker. Vi går gärna tillbaka och hoppas då kunna höja betyget.

 
 
 /Lina och Malin
 
Vegan, godkänd av vegan gotland, ka:feit,
Follow my blog with Bloglovin
Veckans sista recept är en pavlova gjord på en riktigt knasig ingrediens; spadet från en burk kikärtor (eller vita bönor, och hemkokta går också bra). Det blir en marängbotten med chokladkräm, vispgrädde och körsbär på toppen.
 
 
 

Pavlova med chokladkräm och körsbär

 
räcker till ca 8 personer
under 15 kr/portion
 
Marängen:
1,5dl aquafaba (från en burk/tetra kikärtor eller vita bönor)
140g florsocker
1 tsk vinsten el. citronjuice (detta stabiliserar marängen)
 
Chokladkrämen:
3 dl växtmjölk eller grädde
0,5 dl florsocker eller strösocker
2-3 tsk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
25g mjölkfritt margarin
 
Till servering:
1 frp vispgrädde, växtbaserad såklart
bär eller frukt, tex. körsbär
ev. florsocker
 
Sätt ugnen på 100°c. Börja med att vispa aquafaban och vinsten fluffigt och fast med elvisp. Tillsätt sedan florsockret lite i taget under vispning. Vispa till en glansig och fast maräng. Klicka eller spritsa ut på bakplåtspapper och baka i ugnen ca 2h. Stäng av ugnen och låt marängerna torka ut tills de är helt kalla. 
 
Blanda alla ingredienser till chokladkrämen, förutom margarinet, i en kastrull och värm under vispning tills det tjocknat. Ta bort från plattan och rör ner margarinet.
 
Vispa grädden och dekorera marängerna med chokladkräm, grädde och körsbär. Det blir väldigt fint att riva lite choklad över. Ät direkt efter att bakelserna är gjorda, då de smälter direkt om de förvaras i kylskåpet. Själva marängerna kan dock förvaras på ett torrt ställe tills det är dags att pynta och äta. 
 
 
/Lina
 
 
Vegan, fattiga veckan, kikärtsspad, maräng, pavlova,

Liknande inlägg