Internet har talat om för mig att det är internationella veganpizzadagen imorgon, så ni ska få lite tips på hur en kan göra riktigt smarrig pizza på Gotland (och på andra ställen också såklart!) och ett smarrigt recept på pizzadeg.
 
En behöver inte vara hurtig och baka sin egen pizzadeg om en inte vill, det går lika bra att beställa en vegetarisk pizza från favoritpizzerian och be dem att inte lägga på ost, det är faktiskt riktigt gott med ostfri pizza! Det går även att köpa på take-away och riva på egen ost och köra in i ugnen en snabbis när en kommer hem. 

Vill en göra hemgjord pizza däremot så finns det otroligt mycket smarrigt att stoppa på den. Här är några tips!

  • Veganost finns att hitta på tex. Willys, Cikoria, Ica Maxi och Coop östercentrum.
  • Cikoria har fler smarriga grejer, tex. vegansk pesto, tempeh, basilikatofu och mycket annat.
  • Vill du göra en traditionell vesuvio så finns det skinka utan rumpa på tex. Willys och Ica maxi.
  • Vill du toppa pizzan med en sås så har Rydbergs en bearnaise som är vegansk, den finns på nästan alla affärer i visby, det går även att göra vitlökssås på tex. coop x-tra äggfri majonäs, oatly imat mm. eller varför inte en tahinisås?
Bästa pizzadegsreceptet hittar ni i julnumret av VEGO-tidningen, där finns även smarriga tips på pizzor med bland annat falafel, aubergine eller pinjenötter, och även en efterrättspizza med bär och banan! 
 

Fidos bästa pizzabotten, inte bakat till pizzadagen, men smarrigt ändå! Här med succhini, rödlök, paprika, körsbärstomat och ost.
 
 
"Fidos bästa pizzabotten" från VEGO-tidningen
1 pizza/ 2 portioner
 
280/ 4,5 dl mjöl
1,5 dl vatten
1 msk rapsolja
1,5g jäst (pytteliten bit)
5g/0,8 tsk salt
 
Smula ner jästen i en bunke.
Häll i lite av vattnet och rör runt så att jästen löses upp, häll sedan på resten av vattnet.
Tillsätt olja och salt och rör om.
Tillsätt lite mjöl i taget och rör ihop till en klumpfri deg.
Knåda degen i 7-8 min och dela den sedan i två lika stora bitar.
Forma till bollar, lägg på en tallrik och täck med plastfolie.
Låt degen jäsa ett dygn i kylskåp
 
I VEGO-tidningen finns även ett recept på glutenfri pizzabotten för er som är glutenintoleranta!
 
Glad veganpizzadag!
 
  /lina
 
 
Gotland, Vegan, Visby, pizza, vegangotland, veganpizza, vegansk,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej