"Hemgjord ost? Måste vara jättesvårt och ta jättelång tid!" Kanske du tänker. Du kunde inte ha mer fel. Den här osten tar 5-10 min att göra och kan du koka upp mjölk och röra om så klarar du av att göra den. Den går, som med nästan allt jag visat den här veckan, att variera till absurdum. Stark nacho-cheddar? Ta lite hackade jalapeños, b-jäst och gurkmeja. Bara fantasin sätter gränserna, brukar det ju låta. 
 
 
 

 

Pizza med hemgjord ost

3-4 pizzor
Mindre än 15 kr/portion
 
Pizzadeg (Originalrecept från lantmännen.se)
25 g jäst
3 dl ljummet eller kallt vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
Ca 7-8 dl Mjöl (tex. Vete eller minst 50% vetemjöl och resten grahamsjöl)

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör runt så att jästen löses upp.
Rör ner olivoljan och saltet.
Tillsätt nästan allt av vetemjölet och blanda tills det blir en deg som nästan släpper bunkens kanter. Arbeta degen smidig i en degblandare på lägsta växeln eller för hand, ca 10 minuter så att degen blir elastisk.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, eller plastfolie, i rumstemperatur ca 45 minuter med ljummen degvätska eller 2 timmar med kall degvätska.
Efter jäsning: Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så att den blir varm.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar för fyra portionspizzor eller i tre delar för tre stora pizzor. Kavla ut varje degbit tunt och för sedan över på bakplåtspapper.

Tomatsås

1 dl tomatpuré
1,5 dl vatten
Oregano
Svartpeppar
Lökpulver
Vitlökspulver
Salt

Rör ihop allting i en skål, klart!

"Mozarellaost"

3 dl växtmjölk
2 msk tapioka eller potatismjöl
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
3 msk olja

I en kastrull, vispa ner alla ingredienserna i växtmjölken. Sätt därefter på plattan och värm på medelvärme tills osten precis börjar tjockna. Ta av från värmen och häll ner i en skål. Använd direkt eller förvara i kylskåp. Osten blir hårdare när den fått kallna, och då kan det bli svårare att sprida ut den på pizzan.
 
Baka pizzan

Strö över valfri fyllning. För över pizzan på den heta ugnsplåten och grädda sedan en i taget i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.

Exempel på fyllning:
Stekt aubergine, ruccola, champinjoner, portabellosvamp, marinerade sojabitar, soja/seitansalami, soltorkade tomater, paprika, oliver, ananas, vegetarisk skinka, senap, majs, spenat, etc. etc.
 
Vegan, pizza, vegan gotland, veganpizza,

Liknande inlägg

4 kommentarer

Lili

19 Feb 2016 22:28

Åh så gott det ser ut! Jag har aldrig testat att göra egen ost tidigare, det måste jag göra. Sådant plus för att den är vegansk också!

Svar: Självklart! :) Testa gärna, den här osten är sååå simpel :)
Vegan Gotland

a n n i k a

20 Feb 2016 16:32

Mums!

Veronica Wallgren

21 Feb 2016 20:31

Gud vad gott det såg ut!

Sanna

21 Feb 2016 20:38

Ser jättegott ut!!! :D

Kommentera

Publiceras ej