Här ska skåprensas! Det här receptet blir lite vagt, eftersom du kan ha i lite vad du vill, men jag rekommenderar att alltid ta gröna linser och bovete om du kan, för de blir så himla goda i det här receptet. Prova även att steka smeten till bollar eller biffar, det blir väldigt gott. Du kan halvera receptet om du har en mindre limpform eller om du vill göra biffar/bollar, och det går även att göra som med köttfärslimpa, att forma en slags "limphög" i mitten av en bakform om du inte har nån limpform. 
 
Såsen blir godast med havregrädde men det går också bra med växtmjölk. Hur du vill reda såsen är upp till dig, om du vill göra en margarin och mjölredning eller latmaskredning som jag gör, med potatismjöl. 
 
 
 
 

Restlimpa med potatis och sås

ca 6-7 personer
Under 15 kr/portion
 
Limpan
7-8dl torra linser/gryner/frön:
Jag hade 1dl quinoa, 1 dl bulgur, 2 dl gröna linser, 2 dl bovete och efteråt ca 0,5 dl solrosfrön och lite överblivet ris
ca 1,5l vatten
Rikligt med salt eller en buljongtärning
1 hackad lök
3 msk linfrön blandat med 0,5-1dl vatten
ca 2 dl havregryn (Eller mer, tills lagom konsistens nåtts)
Kryddor tex. paprikakrydda, vitlökspulver, kryddpeppar, svartpeppar, timjan
3 msk soja
 
Sås
3dl växtmjölk eller växtgrädde, eller hälften-hälften
Några tsk potatismjöl
En halv buljongtärning
1-3 msk soja
Vitpeppar, kryddpeppar, lökpulver
1-2 msk lingonsylt eller svartvinbärsgelé

Till servering:
Tillräckligt mycket potatis
Lingonsylt eller svartvinbärsgelé
Saltgurka eller surkål
 
Ugn: 200°c
Börja med att koka alla linser/gryner till limpan tillsammans med en hackad lök och salt. Rör om då och då. När vattnet kokat bort, smaka av och se om allt är färdigkokt. Häll på mer vatten om det behövs. Smeten ska vara tjock och kletig, är den lös, låt den sjuda utan lock lite längre för att få bort mer vätska. 
Medans det kokar, blanda linfrön och vatten så det får stå till sig ett tag. 
När det kokat klart, ta bort från värmen och tillsätt linfrögeggan och havregrynen. Se videon för önskad konsistens. Forma till en limpa i en limpform eller ugnsform och baka i mitten av ugnen ca 40 min eller tills den fått en krispig och fin yta. Låt stå några minuter innan du skär upp den.

Till såsen, blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
 
Servera med potatis, lingonsylt eller gelé och saltgurka eller surkål.
 
/Lina
 
Vegan, Visby, fattiga veckan, husmanskost, recept, vegangotland, veganism,

Liknande inlägg

3 kommentarer

Saga Preis

02 Mar 2016 18:27

Jag öste på med bl.a kebabkrydda, och det luktar jättegott! Nu är det bara att vänta medan den blir brun och fin i ugnen... *suck*
Tack för lätt och bra recept!

Svar: Vad kul! Hur blev den? :D
Vegan Gotland

Nilla Myrgren

15 Mar 2016 11:43

Jag älskar dina recept och speciellt din omelett. Jag ska testa att göra den i ugnen som typ "fläskpannkaka" men jag ska testa med stekt tofu eller bara ta svamp med lök. Tack och ha en fin dag. Kram Nilla

Svar: Hej, vad kul! Hur gick det med fläskpannkakan? Har aldrig testat det! Blir den verkligen så fluffig som en fläskpannkaka blir?
Vegan Gotland

William

16 Mar 2018 09:13

Det här receptet är fantastiskt!

Kommentera

Publiceras ej