Dagens recept är en internethype som jag snappat upp på andra vegokanaler på youtube. Här i en lite förenklad och kanske försvenskad version. Refried beans är så himla himla gott. Ät detta som det är, eller varför inte rulla in det i en tortillabröd. För att lyxa till det kan du göra guacamole eller salsa, eller varför inte en vitlöksås att ha till. Jag älskar inlagda jalapeños, men tyvärr var mina gamla, men tillsätt gärna några i refried beansen och dekorera med om du vill.
Burritoskål
ca 4 portioner
Under 15 kr/portion
Under 15 kr/portion
Ris:
Ris för 4 personer
ca 100g frysta ärtor
ca 200g fryst broccoli
2 morötter
Refried beans:
400-500g/2 pkt svarta bönor (andra bönor går också bra)
1 lök
1 lök
2 dl vatten
1/2 buljongtärning
Kryddor och salt (jag tog spiskummin, paprika, vitlökspulver, svartpeppar, men tacokryddblandning går bra)
1 msk sriracha (stark chilisås) eller tomatpuré om du inte vill ha så starkt.
ev. en msk hackade inlagda jalapeños
Valfri topping, tex:
Fryst majs
Morotstärningar
ev. en msk hackade inlagda jalapeños
Valfri topping, tex:
Fryst majs
Morotstärningar
Srirachasås
Jalapeños
Jalapeños
Broccoli
Nachochips
Guacamole
Vitlöksås
Salsa
etc.
Guacamole
Vitlöksås
Salsa
etc.
Koka riset enligt anvisning på paketet, och tillsätt hackad morot, ärtor och broccoli på slutet för att snabbtillaga dem.
Hacka löken och fräs en snabbis i en kastrull. Tillsätt kryddorna och rör om. Häv sen i resten av ingredienserna och koka ihop tills det är en tjock gegga. Du kan mosa bönorna lite med en potatisstöt eller baksidan av en slev om du vill ha en mer gojsig konsistens. Smaka av för salt och kryddor.
Servera med riset i botten och antingen allting ihoprört till en enda god röra, eller toppa med valfria toppings på nåt roligt sätt.

/Lina
Gotland,
Vegan,
billig,
billigt,
fattiga veckan,
vegangotland,
Kommentera