EXTRA: Gothemsgården utreds för köttfusk

(Källa: helagotland.se)
 
 
Det finns små sprickor i köttnormen. Det såg vi exempel på när vi tittade på Östnytt imorse. Den första nyheten som togs upp handlade om ett storskaligt köttfusk på Gotland; den andra om att diebetesmediciner tas fram utan djurförsök vid Linköpings universitet. Vi ser det här som ett tecken på att frågor som skulle kunna få folk att öppna ögonen för djurrätt syns i media mer och mer. 
 
Den ena nyheten var förstås extra relevant för Vegan Gotland, eftersom vi i första hand uppmärksammar sådana här frågor med gotländsk anknytning. Vad som nu har kommit fram är alltså att utländskt kött har sålts som svenskt/gotländskt och ibland även som Krav-märkt. Det här har skapat starka reaktioner hos gotländska konsumenter. Många känner sig lurade, eftersom de har gjort ett medvetet val att köpa gotländsk kött; kanske i tron att detta kött inte skulle orsaka mycket lidande för djuren. Men varför ser reaktionera ut såhär? 
 
Gotlänningar verkar tro att så länge de köper lokalproducerat kött, är deras köttätande helt rättfärdigat. 
 
I media syns köttskandal efter köttskandal. Vi väntar på att sprickorna i köttnormen ska fortsätta växa och att fokus ska förflyttas från var köttet kommer ifrån, huruvida det är Krav-märkt eller om "fel" djurart har hamnat i förpackningarna - till ett fokus på djuren och vad kött faktiskt är

Läs mer om den gotländska skandalen här, här och här.
 
/Malin och Lina
 
 
Gothem, Gothemsgården, Gotland, Kött, Köttskandal, Visby, krav-märkt, köttfusk, skandal, vegan gotland,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej