
Snart är det semmeltider, och då slår vi till med vegansemlor såklart. Här i en saffransvariant. Receptet jag har utgått ifrån är från Karolina Tegelaar, med några få ändringar. Originalreceptet hittar ni på hennes facebooksida "Kakboken utan ägg och mjölk"
Saffranssemlor
Vetedeg
50 g margarin
2 dl oatly iKaffe
25 g jäst
¾ dl socker
½ tsk salt
0,5 tsk kardemumma
5-6 dl vetemjöl
0,5g saffran
+ vegetabilisk grädde att pensla bullarna med (matlagninsvarianter)
Fyllning
250 g mandelmassa (eller mandelfri massa se nedan)
2 msk iKaffe
1-2 paket vispbar vegetabilisk grädde (jag gillar hälften alpro och hälften planti)
+ florsocker att pudra semlorna med
Smält margarin i en kastrull, tillsätt ikaffe. Mortla saffranet med lite socker och tillsätt detta till mjölkblandningen. Smula ner jäst i en bunke, blanda ner socker, salt och kardemumma och rör tills en smet bildas. Tillsätt den fingervarma mjölkblandningen och rör sedan ner mjöl tills degen är någorlunda fast. Det är bättre att ha en något lös deg som kan jäsa och tillsätta mer mjöl efter jäsningen. Jäs i 40-60 minuter på lagom varmt ställe tills degen ungefär fördubblats. Knåda degen smidig med mjöl , inte under lång tid utan endast så att degen blir hanterbar att rulla till bollar och dela i 8 bitar, forma bollar och låt jäsa i 20-30 minuter tills semlorna jäst upp ordentligt. Pensla med grädde och grädda sedan i mitten av ugnen i 225°C 9-12 minuter beroende på storlek. Skär av ett lock på bullen när den kallnat. Blanda riven mandelmassa med varmt ikaffe och spritsa på bullen, täck med vispad grädde, sätt tillbaka locket och pudra med florsocker. Man kan också blanda inkråm från bullen med riven mandelmassa och vispgrädde för fyllning. Pudra med florsocker och servera!

1 kommentarer
EMIZA
21 Jan 2016 16:30
ser gott ut :D
Kommentera