Krukmakarens hus Kafés Facebooksida
Prisklass: Maträtt ca 79 kr, bakverk från ca 19kr 
Utbud: Blandkost med några veganska rätter/bakverk 
Öppettider: Året runt, tisdag - fredag, 11-16 (se Facebooksidan för aktuella tider)
 
 
Krukmakarens hus kafé på Mellangatan är öppet igen (sedan rätt många månader, faktiskt) och drivs i samma anda som tidigare. Jippi! Det ligger bara ett stenkast från Almedalen i anslutning till Frälsningsarméns lokaler. Det ligger inte bland alla andra innerstadscaféer utan bland gränderna, så det kan vara bra att ta en titt på kartan innan du beger dig till detta mysiga plejs.

Utsidan av caféet. För att komma in går man genom dörren och sedan till vänster.
 
Krukmakarens hus Kafé är ett väldigt mysigt café som är placerat i en medeltida varv. Det känns välkomnande och hemtrevligt. Enkla bord och stolar blandas med sköna soffor med kuddar i. På varje bord står det ett levande ljus och hela caféet är ljust inrett.
 
 
De veganska rätterna på menyn är grönkålspaj med sallad och bakad potatis med skagenröra och sallad. Det kan vara så att de också har en animalisk skagenröra så var noggran med vilken du beställer. Varje dag serveras Dagens soppa, men den är inte alltid vegansk. Om dagens soppa inte är vegansk, tar de fram en vegansk soppa vid förfrågan.
 
De välkomnar verkligen veganer och viljan att anpassa rätterna och utbudet till veganer är stor. Det finns till och med en fullständig ingrediensförteckning som en kan få kika på.
 
 
Denna gråa (men trevliga!) novemberdag (2019) åt vi en bit grönkålspaj. Den är supersmarrig och innehåller bland annat grönkål, tofu, soltorkade tomater, veganost, svamp och valnötter. Bottnen är glutenfri, vilket vi inte hade kunnat gissa. Till den serverades en sallad bestående av bland annat isbergssallad, tomat, gurka och god dressing. Rätten var mycket god och mättande. Vi var så nöjda och belåtna!
 
En av de veganska rätterna på menyn: (glutenfri) grönkålspaj med sallad.
 
Hela lunchen kostar endast 79 kr och då ingår även kaffe eller te! Vi tycker att det är mycket, mycket prisvärt att äta på Krukmakarens kafé, speciellt med tanke på att det ligger mycket arbete bakom grönkålspajen och dessutom består den av (dyra) specialingredienser som t.ex. tofu.

Den andra veganska rätten på menyn: Bakad potatis med skagenröra. (Bild tagen av Sara Westerlund)
 
Den andra veganska rätten på menyn är en bakpotatis fylld med majs och rostad lök samt sallad och skagenröra. Bland medlemmarna i Vegan Gotland-Facebookgruppen är denna rätt en riktig favorit och vi är glada att den är tillbaka!
 
Förutom huvudrätterna så finns även några veganska bakverk, och såklart ikaffe till kaffet/teet. Denna gång provade vi en citron-lakrits-rawfoodboll, men glömde tyvärr att fota den innan vi åt upp. Vi var väldigt fascinerade av smaken. Först kom citronsmaken och sedan ändrade den sig till lakrits. En sådan smakutveckling har vi aldrig varit med om (typ ;) ). Gott!

Just nu, när det närmar sig adventstider, håller de på att baka veganska lussebullar. Vi ser fram emot dem!

 
Nu när caféet är öppet igen fick det förstås vår Godkänd av Vegan Gotland-märkning på nytt. Vegantryggheten, utbudet, smaken, prisklassen och bemötandet från personalen är bra som alltid. Vi kan inte annat än att varmt, varmt rekommendera alla att gå hit. 
 
 
 /Malin, Lina och Henriette
 
Fika, Gotland, Kafé, Vegan, Visby, billig, godkänd av vegan gotland, lunch,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej