Fikets Facebooksida
Prisklass: Maträtt/macka ca 95-120kr, bakverk ca 25-50kr  
Utbud: Blandkost med några veganska rätter/bakverk 
Öppettider: Året runt. Öppnar kl. 11 vardagar;  söndagar stängt (se Facebooksidan för aktuella tider)
 
 
Just bredvid Österporten ligger detta urmysiga café, restaurang och bar. Med sin hemtrevliga inredning och gammal charm bjuder caféet verkligen in till att stanna kvar en längre stund.
 
 
Vi besökte Fiket för en sen lunch (efter lunchrusningen), runt kl. 14. Det var fortfarande mycket lunchfolk i det stora rummet på nedervåningen, men en trappa upp finns det ett annat rum, där vi tyckte att det var lugnt och rogivande. Det låga taket, alla lampor och de mysiga fåtöljerna och sofforna gör detta till ett perfekt fikaställe, speciellt under hösten.
 
Caféet erbjuder många sittgrupper i olika storlekar. Här ser du rummet på övervåningen. 
 
Fiket har en stående vegansk huvudrätt på menyn och det är deras chiligryta. Den kan fås under lunchen såväl som på kvällen. Under lågsäsongen har de en vegetarisk sopp- och salladsbuffé och ibland är soppan vegansk. Om du är sugen på soppa, så fråga personalen vad som finns för dagen. De är snälla och kunniga i vad gäller ingredienser i sina maträtter. Vid förfrågan kan de också fixa en vegansk macka med avokado eller andra grönsaker. 
 
 
Vi testade chiligrytan och den var verkligen god! Det var ett flertal olika baljväxter, rotfrukter, paprika och även Oumph i. Till grytan serverades det surdegsbröd, avokado och syltad rödlök. Portionen ser liten ut men jag som åt den (Henriette) gick dit hungrig och blev mätt på den. Förmodligen var det så eftersom den innehåller mycket baljväxter. Jag var dock tacksam för brödet och avokadon också.
 
Fikets stående veganska huvudrätt på menyn - en god chiligryta.
 
När vi var där fanns det tre olika veganska kakor att välja bland. Det var en glutenfri snickerskaka, jordnötsbites med plommon och en chokladkaka med hallonkompott. Dessutom finns det alltid ikaffe att välja till kaffet eller teet. I alla fall så länge Oatly inte har några produktionssvårigheter ;)
 
Veganskt fika: glutenfri snickerskaka, jordnötsbites med plommon och chokladkaka med hallonkompott
 
Snickerskakan var det fika som fungerade för mig (Malin) som är glutenintolerant (och vegan, såklart). Kakan var god, men egentligen är den lite för söt för min smak. Andra glutenfria alternativ än just snickerskaka önskas nog från fler glutenintoleranta veganer än mig (inte bara på Fiket, utan på caféer över lag). 
 
 Snickerskaka och te med iKaffe
 
Efter maten hade vi ett trevligt samtal med personalen om deras veganska utbud. Det var fint att höra hur viktigt det är för dem att alla kan äta på Fiket. De tog tacksamt emot vår märkning "Godkänd av Vegan Gotland" och satte upp den på dörren.
 
 
Sammanfattningsvis kan vi säga att Fiket verkligen är ett trevligt fikaställe som vi är glada över att ha lagt till i våra egna mentala Visby-kartor nu. Vi rekommenderar er verkligen många, långa lunch- och fikastunder där. 
 
 
 
/Henriette och Malin 
 
 
 
Fika, Fiket Österport, Gotland, Kafé, Vegan, Visby, bar, café, godkänd av vegan gotland, lunch, vegansk, Östercentrum,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej