Telefon: 0498-20 36 25
Prisklass: Billigt (ca 30 kr för mat; 15 kr för fika).
Utbud: Blandkost
Öppettider: Måndag - fredag: 15.00-21.00
                    Övriga dagar vid arrangemang
 
 
Kort efter att Vegan Gotland hade varit med i tidningen fick vi ett mail från Lotti Carlgren på Fenix Ungkulturhus. Hon hade läst om vår veganmärkning och kände att Fenix var värda att vara med på vår lista, eftersom de alltid serverar vegansk mat. Vi blev väldigt glada över mailet - det var precis den typen av respons vi hade hoppats på - så vi bestämde oss för att gå och provsmaka det veganska utbudet samt se till att Fenix fick sin veganmärkning.
 
Till skillnad från de flesta andra som får vår märkning, är inte Fenix i första hand ett café eller en restaurang, utan en mötesplats för unga mellan 16-25 år. Det är ett ungkulturhus som tillhandahåller ett café, ett kök, en studio, replokaler, en keramikverkstad, en teknikhörna, en dans- och träningslokal, galleri och scen. Lokalerna går att boka och låna fritt. Caféet är en mysig plats med hemmakänsla, där en förutom att fika och äta mat kan plugga, umgås och ta del av vissa av husets aktiviteter.
 
I ungkulturhusets café finns ambitionen att alla ska kunna äta av maten som serveras där - inte bara veganer - men eftersom den veganska maten kan ätas av andra också, har utbudet gått mot att bli mer och mer veganskt. Ungkulturhuset har funnits i olika former och regier i 10-15 år, och det var ett par år sedan mycket av det veganska utbudet tillkom. De uppskattar att ca 75% av maten de serverar nu är vegansk.
 
Caféet serverar alltid minst en vegansk rätt, men oftast flera. De försöker variera vilka dessa rätter är, men oftast rör det sig om olika soppor och grytor. De lagar storkok och fryser in i portioner, som sedan plockas fram och värms upp vid beställning. Dessutom finns alltid veganska mackor. Vi bestämde oss för att testa ett par olika soppor/grytor med varsin macka till.
 
 I förgrunden: Linsgryta baserad på röda linser och krossade tomater, serverad med en klick sojayoghurt samt bröd med Tartex och salladsgrönsaker.
 
 
 Soppa baserad på kokosmjölk, grönsaker och bönor, serverad med en klick sojayoghurt samt bröd med jordnötssmör och salladsgrönsaker.
 
Maten var mycket mättande, nyttig och god. Det här är precis vad en hungrig veganmage (och alla andra magar) kan vara ute efter, när den behöver sitt ordentliga mål mat. Tänk vad bra att det finns sådan mat att tillgå för unga som vistas i detta hus! Det är förvisso ingen kulinarisk once in a lifetime-upplevelse, men det är inte heller syftet. Priset på mat och fika är i princip ett självkostnadspris, utom för de som är äldre än målgruppen, som betalar en något större peng. Även om ungkulturhuset inriktar sig främst på unga, är alla andra också välkomna.
 
Efter maten var det dags för fika. Lotti uppskattar att 90% av allt fika som serveras är veganskt och de har alltid minst tre veganska kakor/bakverk att stoltsera med. Vid vårt besök hade vi tur. Det fanns fyra olika veganska kakor, och vi bestämde oss förstås för att testa alla: snickerskaka, raw food-boll, biskvi och russinkaka. Ibland finns även veganska hallongrottor. Frukt och nötter verkar de alltid ha.
 
Hembakade snickerskakor, raw food-bollar, biskvier och russinkakor
 
 Delat och klart. För stort veganskt utbud för att orka en hel av varje kaka. Lyxproblem.
 
Medan vi fikade satt vi och pratade om vegansk bakning; om vad som funkar, hur en kan ersätta animaliska produkter i bakverken och var vi hittar våra recept. Fenix har ett bra utbud idag, men verkade ändå intresserade av mer inspiration och tips. Sådant gör oss glada!
 
Fenix lånade vid ett senare tillfälle ut lokalen till ett antal personer från Vegan Gotland för ett julbordsknytis. Även i framtiden kan det bli aktuellt för oss att vistas där i olika sammanhang. Mycket uppskattat!
 
Sammanfattning
 
Vi var mätta och belåtna efter besöket på Fenix ungkulturhus. Maten och fikat var enkel, god och billig och lokalen var mysig och hemtrevlig.
 
Caféet satsar på att en stor del utbudet ska vara vegansk, för att så många som möjligt ska kunna äta där. Dessutom är de tydliga med vad som är veganskt.
 
 
           
 Vi tilldelar Fenix 4 av 5 hedersvärda grönsaker för sin fantastiska veganvänlighet!
 
 
 
 
 
 
Fenix, Gotland, Visby, café, mat, ungkulturhus, vegangotland,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej