Gotlandstårtan

ca 10-12 bitar
Recept av Lina Durell

 
 

Tårtbotten

4,5dl strösocker
2,5 dl rapsolja
1,25 dl kikärtsspad (en tetra)
1,5 dl äppelmos
Två paket saffran
2 tsk vaniljsocker
5,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 dl finriven morot

Salmbärsgrädde

En halv burk salmbärssylt
3 tsk agar-agarpulver
2 dl vegansk vispgrädde

Mandelkräm

3 dl mandelmjölk
2 msk majs/potatisstärkelse
3 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
100g mandelmassa
50 g mjölkfritt smör

Marängsmörkräm

3 dl kikärtsspad
500g mjölkfritt smör
3dl strösocker
5-6 dl florsocker
150g vegansk färskost 
4 tsk vaniljsocker

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175°c.
Blanda äppelmos, socker, rapsolja och riven morot i en skål. Mortla saffran tillsammans med lite socker och tillsätt detta. I en annan skål, blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt.
Vispa kikärtsspadet i en tredje skål, tills det är fast och fluffigt, ca 5 min med elvisp. Häll halva äppelmosblandningen och mjölet över kikärtsfluffet, och vänd ner försiktigt med en slickepott. Tillsätt resten och vänd ner det också. Olja och bröa in två 15-18cm bakformar och fördela smeten jämt. Baka i ca 40 min eller tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren. Låt svalna helt innan du sätter ihop tårtan.

Salmbärsgrädde:
Koka upp sylt med agar-agar, låt svalna. Vänd ner i vispad grädde. Förvara i kylen tills tårtan ska sättas ihop.

Mandelkräm:
I en kastrull, vispa ihop mandelmjölk, stärkelse, vaniljsocker och strösocker. Tillsätt små nypor av mandelmassan och värm på medelvärme under vispning. Mosa sönder mandelmassan med vispen om det behövs. När krämen blivit tjock och glansig, ta av kastrullen från värmen och klicka ner 50g mjölkfritt smör och rör om. Förvara i kylen i en spritspåse tills tårtan ska sättas ihop.

Marängsmörkräm:
Värm kikärtsspad och strösocker i en kastrull tills sockret lösts upp. Medans du låter det kallna, skär upp margarinet i små kuber och låt det bli rumstempererat. Vispa sedan det kalla(!) kikärtsspadet med elvisp eller köksassistent tills du har en fast maräng (ca 15 minuter). Har du en hushållsassistent, byt från vispen till flatblandaren efter detta steg. Tillsätt smöret lite i taget, under vispning. Smörkrämen kommer att skära sig, detta är helt normalt. Fortsätt vispa tills krämen blivit slät igen. Tillsätt hälften av färskosten, allt vaniljsocker och hälften av florsockret och vispa på medelhastighet. Tillsätt sen så mycket florsocker som behövs för att smörkrämen ska bli slät och fluffig. Smörkrämen håller sig bra i rumstemperatur. Stoppar du den i kylen måste du vispa om den igen.

Ihopsättning:

Dela tårtbottnarna så du får 6 tunna lager (gör du större än 15cm kan du skära i 4 delar).
Fyll en spritspåse med mandelkrämen, och en med smörkräm. 

Lägg ett lager av tårtbotten på en tårtbricka. Spritsa en “mur” av smörkräm längs kanten på tårtbotten. Detta skyddar mot att fyllningen sipprar ut. Spritsa sedan ut en spiral av mandelkräm så det täcker hela lagret. Lägg på ytterligare ett lager botten och spritsa en ny mur av smörkräm. Klicka ut salmbärsgrädden och släta ut. Upprepa tills all fyllning och bottnar är slut. Låt hela tårtan stelna i frysen ca 15 min. 

Applicera ett tunt lager rumstempererad smörkräm runt hela tårtan för att fånga upp eventuella smulor och för att släta ut allting. Låt stelna i frysen ca 10 min. Tips: jag använder mig av en offset tårtspatel för att göra detta.

Applicera ytterligare ett ganska tunt lager smörkräm tills botten inte syns igenom längre. Ta en degskrapa/bredspackel av metall och skrapa längs kanten av tårtan för att få den slät. Låt stelna i frys 10 min.

Färga två klickar smörkräm i grön och gul. Dutta längs med tårtans nedre kant, och skrapa runt med skrapan för att skapa den marmorerade effekten. 

Färga resterande smörkräm i olika färger för att spritsa blommor som dekoration. Använd en blomnål och blomtyllar för att spritsa blommor och fästa dem på tårtan. Tårtan är nu redo att serveras och klarar sig i rumstemperatur hela dagen.

 Uppdaterad 15/1: Receptet testat igen och tillfixat, samt tydligare beskrivning.


Samma recept bakades en månad senare till min vän Emilia som fyllde år! :) 
 
Här är även en video hur du gör marängsmörkrämen!
 
/Lina
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej