Omelett utan ägg? Va? Jovisst! Hemligheterna är kikärtsmjöl, linfrön och svartsalt (kala namak). Vad sjutton är det? Kikärtsmjöl är helt enkelt torkade och malda kikärtor. Svartsalt är ett indiskt bergssalt som smakar lite svavel, vilket är precis vad ägg smakar. Linfrön tillsammans med vatten bildar en gelé som binder vilken smet som helst (och är bra för magen!). Tillsammans ger dessa ingredienser en äggig smak och konsistens som funkar superbra att göra omelett på.
 
En annan ingrediens som du kanske inte känner igen är b-jäst, som är en torkad död jäst, dvs den saknar jäskraft. B-jäst heter just b-jäst eftersom den är så rik på b-vitamin. På engelska kallas detta nooch och många skulle nog hålla med om att detta är en vegans bästa vän. Jästflingorna smakar ostigt, och jag tycker de är fullkomligt beroendeframkallande. Förutom omelett kan man använda b-jäst till att göra hemgjord vegansk ost, macaroni and cheese, olika såser mm. 
 
På Gotland kan man hitta b-jäst (ca 70 kr) och kikärtsmjöl (ca 50 kr) på hälsokostaffärer, t.ex. Cikoria. Svartsalt (ca 20kr) har jag köpt på indiskkryddor (som för övrigt är himmelriket i en hemsida). Alla dessa grejer räcker väldigt länge. Okej, inte b-jästen, för jag älskar b-jäst. 
 
Här är ett stressat försök att visa hur jag gjorde, med sambon som gör debut bakom kameran. 
 
 
 
...och här kommer receptet (originalrecept från fatfreevegan):
 

Omelettmix

Ger ca 5-7 små omeletter
 
3,5 dl kikärtsmjöl
3 msk linfrön (jag använde malda)
3 msk b-jäst
1,5 tsk bakpulver
1/4-1/2 tsk svartsalt/kala namak (beroende på hur "äggigt" du vill ha det)
valfria kryddor tex. salt, svartpeppar, spiskummin och gurkmeja.
 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser (inget vatten än!) i en bunke och vispa så att mixen inte klumpar sig. Ställ den i kylskåpet, så att du enkelt kunna göra omeletter när du vill.
 
Så här gör du omeletter av mixen:
Ger ca 3 små omeletter
 
2dl vatten
2dl omelettmix
 
Blanda mixen med vatten och låt stå i några minuter för att svälla. Ju längre du låter denna mix stå, desto lättare blir det att vända på omeletten i pannan. Jag lät min stå i ca 10 min. Stek eventuell fyllning i en panna och häll smeten över fyllningen. Stek på låg värme tills ovansidan inte längre är rinnig, vänd då på omeletten och stek i några minuter till. Servera med t.ex. en sallad. 
 
 /Lina
 
 
Gotland, Vegan, Visby, food, mat, omelett, veganism, vegansk,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej